FORTITUDE GOLD

FORTITUDE GOLD

Sunday, July 25, 2010

:: my pets ::

Salam semua

Nih video anak hamster aku..

Take a look~

video

keadaan : sehat walafiat, buncit, gomok!!!
bil hidup : 7
bil mati : x
hari : 12
sifat pertumbuhan : bulu menebal & lebat, menetek, mata celik, mula merayau2 sekitar sarang, start to self-feeding
...

induk
sifat : agresif, protektif, kuat meroyan. gomok!!!
kesihatan : baik
diet : carrot, kekcang & bijirin, air mineral+garam

Tuesday, July 20, 2010

:: doaku ::

Salam semua

Bismillah…

Lately, aku selalu mimpi yang bukan2. Lain dari keperihalan aku. mende yang aku suke. Tapi aku xmo. Huh! Camne tu ek?! Kita suke, tapi kita xmo. Hehe. Weird jer bunyinye kan!! itulah kesah aku nk letak kt cnie. kali ini…

Semggu dua nih, aku dapat mimpi aku pegang( dukung ) babylah. Orang mengandunglah, ape la.. huh! Walhal, aku nih mmg xsuke bab2 kawin nih. tapi aku nak ade anak. Teringin nak belai n dukung zuriat sendiri. Pompuan xmo!!! Ahakx. Well, aku nih pelik. Jangan banyak bunyi. Ko xtau ape yang aku alami apa yang aku rasai. Phobia & dibayangi semua ade sebabnye..

Berbalik soal citer mimpi tdi tu… aku nih mmg percaya pada perkara ghaib. Dat’s y I’m a muslim. 6 perkara ghaib menjadi asas keimanan. Menolak, atau menafikan perkara ghaib. ‘Mengusik’ sedikit sebanyak perkara keimanan yang menjadi asas pegangan akidah…

Tuhan maha kaya, Dia beri segala macam bentuk nikmat, ilmu, peringatan & seantero dengannye dlm pelbagai cara & gaya… secara langsung, kita sedar atau tidak langsung yang kita tidak sedar.. sebaliknye, mempersendakan sesuatu yang ingin tuhan berikan… mempersendakan atau meragui petunjuk2 yg datang dari sumber2nya. Akan menyebabkan tercalar iman kita.

Aku katakan, tercalarnye iman. Bukan bermaksud tuk mempercayai bulat2. Sekali pon orang kate ia mainan tidur atau imaginasi. Tapi kita masih punya ‘tali’ yang menghubungkan kita dengan maha berkehendak - solat.

Tatkala diberi petanda baik buruk, 1st thing yang perlu kita cengkam. Adalah solat. Solat hajat tuk tahu itu baik baik tuk kita tau idak. Kendian solat istikharah. Menerima ia atau idak… bukan dengan senang & semena2. Menolak.”…arghhhh, mainan tidur je tuh. Xde ape laa…”.. lets say tuhan nak beri rahmatNYA, kita respon sedemikian, tidakkah kita rugi. Malah boleh dikatakan, kita telah kufur atas pemberian nikmat yang ingin diberikan..

Atau “…mustahillah… gurauan syaitan jer…”. syaitan itu makhluk ghaib. Camne kita tahu itu syaitan, sedangkan ilmu keghaiban itu ditangan ALLAH taala yang maha mengetahui??! Dan, perkara mustahil. Adalah tidak lekat pada sifat * zat ALLAH taala… tiada yang mustahil disisi ALLAH. Dia maha menjadikan, Dia juga akan memusnahkan…

Kawan2, aku perlukan ‘sokongan’. Aku tidak seperti yang dilihat… aku punyai gangguan emosi. Aku xmo lagi sebab emosi ini, menjejaskan pembelajaran aku. buat pertama kali & eksklusifnye, aku buat pengakuan jujur dipost ini.. aku xamik summer sem, sebab aku xmampu nk seimbangkan emosi kehilangan & semangat meneruskan harapan dan impian. Aku sering dibayangi & diganggu oleh perkara2 yang boleh kita katakan, sebagai MISTERI…

Xtau mane silap & lompongnya… kenapa aku & family2 aku yang ‘dia’ nak cari. Kesian kat makcik2 aku, sepupu sepapat aku. semua di ‘usik’ olehnya…

Tak cukup lagi ke… betapa ramainye sanak sedara aku. yang mati. Meninggal kerana ‘dihitamkan’?! atau akan puas hati jika semua dikalangan kami mati disihirkan. Apa silapnya kami?! Keluarga cicit ALAM.?!! Ajal maut ditangan tuhan!!! Semua orang beriman memperakuinya… tapi sihir juga boleh menjadi asbab kematian!!!

Ya Rabb. Aku sememang redha dengan ujian yang melanda keluarga kami. Aku sabar, aku sedikit pun tidak menyimpan dendam. Cuma Engkau bukakanlah hati2 kami ini. untuk sama2 muhasabah, dimana kurangnya. Agar, fitnah dunia ini tidak terus diwarisi oleh anak2 cicit family ALAM. Aku tidak mahu melihat anak2 generasi family alam terus dimakan ‘sumpahan’. Engkau berikanlah kami petunjuk, agar bisa kami selesaikan ‘hutang terdahulu’ dengan sesapa pon…

Mungkin salah dulu2, menyebabkan kami yang menanggung. Doaku Ya Allah, ringankanlah cubaanMU. Kerna, kami sendiri tidak tahu mana hujung pangkalnya. Kami dizalimi. Kami dianiaya. Engkau angkatlah doa ini Ya Allah. Limpahilah keampunanMU. Luaskanlah Ar RahimMU. Bentangkanlah Ar RahmanMU..

Amen, ya rabbal al amen~

Wednesday, July 14, 2010

:: perpisahan pertama ::

Salam semua

“Mendekat ama kmo ngak gampang.

Mjauhi kamo juga ngak pantes.

Kerna kamo istimewa. Ngak da mnusia kayak kmo pernah aq nemuin…”

Adoooi~ ape nih.. aq bknlah siapa di atas dunia nih. hny bersifat sementara malahan bakalan binasa*trus klua slang Indonesia* ahakx.

Payah klo aq da mula slang seberang nih, nnt ade laky g xcaya aq nih org msia. keh keh keh.. lembut lidah la katakan. Smua slang bahasa ensyallah a3la kheir. Ahakx. Cumanye, loghat bahase malayu standard je aq lemah… klo bab bahasa2 tonggang langgang. Kap lam ya nga. Itu mmg aku terer! Heheh. Kap lam ya ngan pon better dari aku. kuikuikuikui

Sblom go more further, aq nk ucapkan selamat kembali buat seorang teman aku. DR Nurhalim yg barusan aja tiba dimalaysia. ( johor- kg halaman). Hilang telah seorang kawan senda gurau. Gelak tawa. Duka lara segala… yg paling aq terasa. Dah xder agi penTERJEMAH bahasa aq.. kt Jordan nih, ade 2 orang je. FAHAM & boleh mentakwil statement & ayat2 aku.. Halim sorang. Mijie sorang. Yang len?!! YANG ADOOOOO! Setahu mereka, hanya menghentam. Meroyan xmemasal… sebab xfaham bahasa!! Hahaha.

Berbalik cerita sal quote seberang tadi… aq nih xtau la nk ckp cmne. Hehe. Coz, aq nih jnis yang degil, susah nk trima orng ( sentuh ati aku ) tuk berkawan mgkin mudah. Tuk ade tempat dlm hati. Tu mmg susah.. hati kering n hati batu la katakan! Jadahnye nk bgi orang masuk n menapak sesuka hati… aku lebih selesa ngan cara aq cmni.. kerna ape?! Kerna doa2kan korunk gakx… thanx. Tuhan da makbulkannye, maka, berpuas hatilah… tuhan maha mengabuli doa2 korunk. Hehe. Amen..

Ape yang berlaku kt diri aq. Ape yang aq alami sekrang nih. semua doa dari orang. I mean, korunk2 semua la… aq lak, merealisasikan ape yg telah termakbul… terang2, depan mata. tuhan bagi ape yg korunk nak sgt tuh. Uhukx!

Then, klo da gitu. Gini. Xya la nk meroyan tetibe… carut seranah segala. Aku camtu la. Camnih la. Walhal. Ko yang beriya doa2kan aku. then dia laky g bersungut. Nampak sgt melawan qada tuhan… qadar doa yang dipanjatkan menyebabkan qadanye hari ini. xkanlah xtau asas keimanan yang 6 tuh?! Atau hanya hebat menghadiri kelas itu ini. sehinggan penuh ILMU AMAL didada. Tapi soal IMAN & IKHLAS xpernah nk diambil kira… huh~

Dlm 4-4 perkara… semua aq kurang. Serta serba kedhaifan. Cuma ade seketul hati tuk aq terus istiqamah, IKHLAS menjalani hari2 hidup sebelum keras n terpejam rapatnya mata aq. Ilmu amal xya cakaplah.. xde pernah nk terlekat kt hati sekeras kerikil nih. iman lak, xtau nk kate cmne. Orang len turun naik. Aku nih, menurun je kot… garis graf yg negative. Tiada unjuran menokok malahan menyusut. Hurmmmmm…

Selingan :-

>> dok kerna tension n tertekan nye semalam, seorang arab telah aku LUDAH. Padan muka! Gituh je nk ajar orang2 yang tidak pernah kenal ape itu erti hormat…

Aku tensi n tertekan. Sebab akan kehilangan seorang kawan ( masa tuh la ). Mcm2 mende bermain kt kepala aq.. . alih2, arab tuh yg merasa. Hahahaha. Kena kaw curse aq.!!!

>> bgi pihak saudara Dr Nurhalim. Sye mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada siapa yang telah byk bersusah payah mengorbankan sedikit masa tuk bersama beliau semalam - hantar ke airport. Hanya yang maha esa sahaja dpt membalasnya… tiada perkataan yng mampu digambarkan. Melainkan, friendship forever…

Keyh… sekian..

Aq bowink2 nih…

Friday, July 09, 2010

Salam semua

Arghhh… salam jumaat. Penghulu sekelian hari katenye.. well, gudDAY. Yer ke?! Erm.. dun think so. Sebab kalo cenggituh gak, xde any perubahan. Baik dok mase smalam sajork.. huh~

Anyhow, aku der satu masalah nih, masalah diri sendiri yg suka create problem. Ahaha!!

Lambakan baju2 & persalinan. Sampai kini makin bertambah dan akan bertambah.


-Mangse2 yg xde space. Aku tebar je kt bawah… -

Mane nk ku gantung, simpan, sumbat mende2 alah nih…??!!!!!!!!!!!!!!

Mati aku… xde space da… almari 2 penuh… yg tuh, siap berlipat2 agy.. mean sebaik mungkin nk jimat space. Yang almari gantung, siap bengkok2 palang dia aku kerja kan… baju byk sgt r.. 2 beg luggage penuh da. Dlm tuh ade yg blom penah aku pakai, tag harga pon masih ade. Ahakx.


-1/6 dari jumlah BAJU yg ade. Siap gantung2 kt langsir agy.. kaw ader?!!!!! ahahaha-

Erm.. kawan2.. ni nasehat aku..

Berbelanjalah mengikut space yg ade. Kang asyik capai gapai selagi ade baju seluar kt butik2, balik umah xde tempat nk simpan.. jdi la cam aq nih..

Last year je. 3 kotak penuh baju SAHAJA da bwk balik ( kargo ). Next year nih, xtau la bape kotak lak… xtermasuk kasut2 n sandal agy.. huarghhhhh~

Nak bgi orang… mmg xdapat la.. ade ke anak yatim nk bagi kt org. patutnye anak yatim la dapat dri org. wakakaka. ANDDDDDDDDDDDDDDD!! Kalo nk bgi anak yatim cam aku. make sure. Not from PS BUTIK ek. Sekurang2nye, standard PULL & BEAR. Wahahah.. kidding~

Keyh.. nk siap2 kat kerja dapur.. then bersiap g solat jumaat.

Nnt sambung agy. Da~