FORTITUDE GOLD

FORTITUDE GOLD

Saturday, March 26, 2011

:: bila salah faham ::

Salam semua

Sengaja mau merespon untuk suatu. All bout kesah seorang wanita & lelaki yang ‘berchenta’… n da reason kenapa aq xberapa nak suka perempuan dan susah tuk melekatkan perasaan dengan mereka. Serabut, rimas & menyusahkan…

Diciptakan wanita itu dari rusuk lelaki. Dekat dihati untuk dijaga. Berada disisi untuk bersama. Lembut sifatnya untuk mudah dilentur bentuk. Itu yang aku terima selaku hakikat penciptaan dari tulung rusuk lelaki ( aq ) jugak sebagai lelaki..

Situasi

>pasangan da berkahwin. Kali pertama tuk sii perempuan, kali kedua tuk lelaki kerna kematiaan yg pertama.

Sesingkat mana pon perkahwinan tuh. Lelaki tetap dikesani dgn yang pertama. Kerna itulah chenta dia yg sulung. N pertama. Even da ader yg kedua(seorang). Pokoknya, wanita itu yang KEDUA ber’kenaan’ dgn dia.

Tak ade reason atau statement yng sewajarnya keluar dari wanita KEDUA ituh, m’arahkan untuk melupakan yang PERTAMA. Kena la sedar diri. Awak itu bukan yang PERTAMA. Perasa chenta kelas kedua sahaja!!!

Kenapa aq katakan sebegituh?? Kerna… pompuan nih MMG KUAT CEMBURU, katenye!!! Tapi bagi aq, cemburu pompuan nih tidak berasas n bertempat. Kebanyaknnye, cemburu perkara picisan yang xder nilai pon untk contribute kepada kebaikan major dia sebagai wanita bagi mengejar status isteri junjungan mulia. Rasulullah… tidak jadi seperti mereka pon tidak mengapa. Tapi yang nk sampaikan, adalah isu kecemburuan wanitaan dalam skop fahaman Islamic.

Adilkah bagi seorang wanita, yang juga isteri mengeluarkan arahan yang berbaur tengkingan, kekerasan, kepenuhanemosian kepada si suami untuk melupakan segala apa yang berkaitan ngan yang pertamanya wanita disisi dia.

Perkara datang ( kenangan atau memori ) tanpa diundang, boleh jadi dalam lena, dalam mimpi. Mahu secara tetiba tersasul… dengan keadaan2 ini. Layakkah seorang perempuan yang berstatus kang yang KEDUA tuk mempertikaikan?! Sila r hormati chenta pertama suami. Dia bukan nak pon sasul2 kan chenta pertama dia didepan yang kedua. Cuma kadang2, bila DIA berikan jentikan hati. Si isteri tidak berhak nk bising2 atau feeling2 heart… tuhan bagikan dia chenta tuk terima awak yang kedua, itu pon da kira cukup baik…

Keberentakan rumah tangga berlaku, banyaknya disebabkan perkara ginilah. Kependekan akal n luasnya emosi wanita dalam menghadapi pelbagai situasi… hanya memperjuangkan

“…dia tak tahu nak jaga hati saya…”

Kakak. Sayang. Makcik. Awak.

Bukan tak tahu hanya hati. Kalian yang tidak faham apa itu chenta. Ia adalah dirasai bukan diberi. Pemberian hak chenta adalah pemilik segala perasaan n hati. DIA yang maha esa. Nak jaga hati camana?? Jika trus mengikut betapa lembut n rapuhnya hati sendiri. Hati apa yang dijaga?? Hati disiapa yang tidak dihormati??

Pernah selama ini, terus bertanya situasi sebenar? Pernah selama ini slom talk mohon penjelasan?? Alih2 ngann panahan NURRAKA, menyerang.. tak ke lagi hancur hati lelaki kala diperlakukan sebegitu. Nak claim lembut hati wanita perlu dijaga rapi. Menjadi lembut n rapuhnye hati lelakii secara automatiknya bila di serang secara mendudu!!!

Jangan meroyan la kalo ada yang ketiga pulak jadi suri dia tuk seterusnya. Hati lelaki keras, tidak n sukar diubah… boleh diubah atau diusik dengan ‘kelembutan’ gila hanya. Tapi hasilnya??! Sendiri mau hengat. Sampai kesudah lah makan hati berulam jantung…

“…dia xpernah nk sayang saya…”

Dia bukan tidak pernah sayang kalian, tapi dia xpernah rasa dihargai oleh kalian. Bagaimana nk rasakan kesayangan. Kalo xkena cara n gaya. Smuanya berpaksikan emosi. Atas tiket. “…kami ni wanita, perempuan. Lain ckit…” apa yang lain? Diciptakan dari chahaya? Air? Angin?? Ape?? Dari tanah juga. Diambil dari sebahagian lelaki jugak… kelembutan itu hanya peratusan kecil sahaja. Lebih nya mmg logic untuk dikatakan. Sepatutnya sedikit sebanyak seperti lelaki yang empunya ‘kekuatan’ n ‘kekerasan’

Aku berpendapat, nama pon dari pinjaman juzuk tubuh lelaki. Bukan satu alasan tuk dikatakan sebagai KAMI NI LAIN CKIT. Huh!! Xde rasional kukuh… maka aq tolak. Wanita yang kuat adalah wanita yang sedar dia yang dciptakan dari entity yang keras!!!

Maka dengan itu, akan adalah nanti statement2 susulan yang beralaskan emosi..

“…apa kurang nye saya. Apa lebih nya dia…” huh!!! Aku merespon pada perkara ini dengan logic mantik…

1st… dia sendiri yang Tanya, APA KURANG nya dia. Bermakna, dia sendiri yang mahukan kekurangkan diri diBANDINGkan dengan dia. So, bila direspon kan kembali kepada yang ditanya sepatutnya TAK perlu nak feeling2 terasa hati bagai. Kerana jawapannya psti trus berkisarkan pada soalan yang diberi… cth…

“,,,ape kurangnya saya…” ( soalan yang –ve..)

Respon : awak terlalu emosi n ikut perasaan…( jadi, jawapan nya pasti pada yang lebih –ve)

Kemudian,. Adilkah bila dapat respon yng sebegitu, kita nak hokum dia TAK PERNAH NK SAYANG??! Walhal soalan anda sendiri yang memakan diri dengan menanti jawapan yang membunuh jiwa n raga. Layaklah kalian terima respon yang sebegituh.

Seharusnya, kalian Tanya

“…ade lebih nya saya, kurangnya dia…” bukan “…ape kurang nya saya…” kot yer pon nk muhasabah diri dan2 tu. Mmg tidak tercapailah level kemuhasabahan kala n ketika itu… ini menunjukan, perempuan sendiri yang tak nk sayang diri sendiri. Sebelum dia nk sayang orang lain atau disayangi oleh orang lain.

“…dia masih chenta yang lama…”

Statement awal pon da tahu per jawapan seterusnya!!! Chenta lama la tetap jdi yang dikenangi. Bgi la yang baru n lawa cam mane pon. Yang lama tetap yang terbaik dan dihargai... kekesalan timbul bila ada isu ungkit2 n persoalan kelamaan chenta dia. Nak fikir suruh jaga hati kalian ja. Pernah la pulak kalian meletakan pada satu ruang tuk lelaki nk menjadikan ia satu peluang menghargai barunya chenta & keberadaan kalian disisinya setelah kehilangan yang lama itu??

Sekian dari aku. Wallahua3lam..

Aku meluahkan apa yang aku rasa tuk makluman beberapa orang yang terlibat...

Secara keseluruhan nya, dalam 10-20 tahun perancangan masa depan ini. Aku tiada perancangan ke alam rumah tangga...

elok la aku masih ‘begini’...

sendiri yang boleh berdiri tanpa suri...

sekadar datang tuk temani hati...

Semua orang boleh jadi...

Aku perlukan yang memahami siapa diriku ini...

Dari terus nk dibelai manja didakapi sepanjang hari...

Kekejaman n kekerasan aku terhadap wanita adalah kerna kalian yang pinta. Aku xkira kau tuh siapa. Jika anda layak terima ‘kekejaman’ maka itulah anda rasa... kejamlah anda terus paksa memaksa hati lelaki tuk menerima anda!!! (eeeeeeeeeiyyy!! Murah nya anda)

Tergedik2. Terkinja2. Alih2. Tak dapat rotan. Akar pon jadi. Huh!!!

salam

Thursday, March 17, 2011

:: prestasi skuad boling patut lakukan di KARISMA IV ::

salam... & selamat sejahtera

mengikut prestasi atas kertas & semasa.. ini merupakan standard n level bowlers irbid utk KARISMA IV... kayu ukur markah/mata ini adalah penanda aras minimum yang perlu diraih utk menjulang kualiti juara...

tidak boleh buat target lebih dari ini. kerna khuatir ader pulak nnt, jnis2 yang xfaham konsep. menganggap kita ni under estimate mereka... maklum sahaja lah. kita bagi ayat penyata, dia buat ayat persoalan. nak2 pulak sengaja nk wujudkan ketegangan n kedingin... sikap yang sangat2 tidak positif...

kita letak standard dikalangan kita2.. kalo da xboleh nk terima. janganlah nk samakan standard kamu ngan kita. sila fahami erti n semangat kejuaraan yang berkualiti. disamping perbaiki mutu permainan masing2...



jangan dok xmemasal meroyan xtentu hala... conth.. kalo dah jnis yg xboleh nk lakukan apa2 yang lebih dri mampo.. buat je la yg skadar ada.. kita pon faham tuk menghargai... kalo da enggang sama enggang, janganlah nk masuk liga rajawali... sah2 la awak tu tekukur jawa sahaja...

masalah akan timbul bila ada set2 yang xley nk terima realiti nih... fakta tetap fakta. xkan nk songsangkan kot... haih~

sekian,
wallahua3lam

Wednesday, March 16, 2011

:: Prospek pingat IRBID KARISMA IV ::

salam & selamat sejahtera

Kurang dari 2 minggu lagi. KARISMA IV akan berlangsung~ persiapan atlit kian rancak saban hari. Rata-rata tidak mahu berputih mata dengan tawaran pingat yang ditawarkan pada tamasya KARISMA kali ini. 31 pingat emas. 10 acara sukan.

Berikut merupakan prospek kutipan pingat kontinjen IRBID yang akan beraksi di tempat sendiri. Kita punyai lapangan yang cukup & besar untuk menuai majority pingat yang dipertandingkan. Disamping kelebihan ditempat sendiri.

Almaklum sahajalah… kita ada acara yang banyak tak kan nk serahkan pada orang lain.. sekurang2nya kita amik la utama(emas) saki baki tu kita SEDEKAHkan lah pada yang mengharap~ kot nanti kempunan. Pulang selepas temasya dengan hati yang duka lara… sepanjang hayat merasa terkilan. Sampai ke anak cicit bercerita tentang keterkilanan xdapat kalungan emas.

Orang kata, nak seribu daya. Bukan sejuta dalih. Atau dalam kata2 lain nye. Hanya yang terbaik je la mampu raih yang tertinggi. Kalah menang biar bermaruah, bkan menang sorak macam orang laga ayam. Abis sekampung tergadai… sorak sokong, kenalah ( mesti!) punyai etika & disiplin… bukan main balun jer. Kot yer pon menggunakan tiket keAGAMAan sebagai pendinding. Xboleh jugak jdi kebal. Sbbnya, xkan masuk perkara yang HAK ngan yg BATIL.. memasing lagi arif n tahu tentang soal ini kan. Xperlu la sampai menjadi LALAT2 di mana2 ruangan…

Bila da xder disiplin. Mulalah memasing ilang pedoman… xtentu arah tuju. Itu yang jadi CARUT2 kat diri sendiri. Hanya tukar nama pengguna. Xker XPANDAI namenye tuh. Orangnya da HEBAT ( konon2nye) da. Belaja sampai luar Negara. Amik pulak bidang KEREDHAAN yang maha kuasa. Tapi penuh ngan emosi. Disokong pulak oleh puak2 yang slalu buat kacao bilau… xkesah dalam ape acara skali pon. Set2 inilah yang memainkan peranan penting sbagai ya’juj wa ma’juj. Wallahua3lam

Oklah. Ni sasaran pingat semasa yang BOLEH skuad irbid kekalkan ditempat sendiri

Trek & balapan lelaki -6 emas 2 perak

Boling lelaki-4 emas(sapu bersih)

Bola tampar lelaki-emas & perak

Pingpong lelaki-emas

Badminton lelaki-emas

Dart lelaki-emas

Catur lelaki-emas

Takraw-perak

Bola sepak-perak

Pingpong perempuan-emas

Badminton perempuan-emas

Boling perempuan-2emas 1 perak 1gangsa

Trek & balapan perempuan-6 emas 2 perak

Bola tampar-emas & gangsa

Bola jaring-emas & gangsa

Kesimpulan : SKUAD LELAKI : 15 emas 5 perak , SKUAD PEREMPUAN : 12 emas 3 perak 3 gangsa. Total. 27 pingat emas~

Lubuk emas kita. Adalah dari acara TREK & BALAPAN dengan acara BOLING~

Sekian wallahua3alam

Friday, March 11, 2011

:: skuad boling kami ( lelaki ) irbid ::

salam semua.
ini adalah vid serba sedikit mengenai update perkembangan terkini, latihan & persiapan pasukan boling irbid yang bakal beraksi pada KARISMA IV.

for sum reasons, tidak semua bowler kami tayangkan pada umum melainkan pabila tiba masa & ketikanya...
video

last but not least... yang akan kami buktikan pada KARISMA IV adalah kemampuan kami tuk memegang title masing2... always be the top one among da best bowler...

kami ini mengangkat slogan KARISMA IV... "...KUALITI JUARA INSPIRASI BERSAMA..."

we are dealing with a winner... not taking part to be a loser

Wednesday, March 09, 2011

:: orang cerita sal lain. dia ntah kemana!!! ::

Salam & selamat sejahtera

Seperti yang dijangka. Masa-masa menjelang KARISMA ni akan panaslah beberapa perkara. Yang menariknya, perkara yang dipanaskan itu berpunca dari mereka yang tidak mengerti dan mendalami sesuatu secara logika & waras. Semuanya, berdasarkan emosi semata. Tidak langsung menampakkan standard mahasiswa luar Negara. Nak2 pulak pelajar luar Negara timur tengah. (belajar agama lak tuh)

Xhairanlah. kalo bumi para nabi nih sentiasa dilanda pergolakan n musibah. Tengok pengamal agamanya lah kan… bile dok ceramah punpang pungpang. Kata ulama’ pewaris para nabi. Abis lah semua mende diwarisinya. Dari aspek kabilah2 smua. Kepuakkan. Semangat orang yng kurang sehat mindanya.

Aku menulis atas apa yang berlaku dan tidak mahu menghurai panjang. Cuma satu perkara yang menarik disini. Bila ada segelintir manusia yang ntah dari mana datangnya. MEMANG langsung tidak faham KONSEP fakta & trivia. Dalam mana2 pon fakta & trivia pasti ade pro n cons. Pepandailah amik fahaman n menerima apa yg dnamakan FAKTA tersebut.

Xde ape pon yang dikatakan sebagai mahu memperlekehkan. Tahu2 dia je feeling lebih. Konon mahu under estimate pihak lain… xfaham kot aq ngan set2 pak aji nih. Emosi lebih, mana2 pergi pon. Kalo da jnis yg pattern camtuh.. gituh la gamaknya sampai kesudah.

Maki hamun, carut mencarut. Ancam mengancam. Semualah dari orang2 gituh. Xyah cari yang lain. Andai ade kematian or kehilangan nyawa pon. Dokumentasi bahan bukti da ada. Kita guna pakai jer. Camtu antara cara nak deal ngan orang tidak tahu ape itu protocol dan undang2

Smua orang ade semangat kekitaan tuk tempat masing2. Tapi tidakk pon sampai nak maki hamun orang. Paling menariknya. MT tertinggi pon tidak amik port n kesah ngan sikap anak2 buah yang mencetuskan ketegangan. Sah2lah. Mereka ( MT ) pon merestui serta meredhai golongan yang mmg datangnya dari puak mereka. Cakaplah. Yang hak itu benar, yang batil itu tenggelam. Tetap diorg buat endah tak endah. Da camtu budayanya. Da begituh cara & gayanya. Kita yang MMG tidak akan termampo nk ikut ketermadunan seperti mereka tuh. Kita ngan cara n kelas kita yang tersendiri. Jauh lebih hebat n bagus.

Hebat dari segi menangani orang2 yang xfaham tema n konsep. Bagus dari segi melayani orang2 hanya beralaskan emosi semata. Professionalism langsung xda..

Ok la. Juz skadar ini. Sekian~

Wednesday, March 02, 2011

:: ANDA bertanya, AMM mjawab.. AMN merespon ::

Salam semua & selamat sejahtera

Tugasan mengambil stage orang secara tetibe ini adalah mmg kebiasan bagi saya yang tidak berapa nak hero. Orang hanya akan kata. Saya ni nak cari publicity murahan. ( CAPAP ) dalam bahasa mudahan. Anyway, xdela nak dikesahkan dengan kata-kata itu. Kerana life must go on… orang bebas berkata apa. Kerana ia adalah cabang kebebasan bersuara. Kerana kebanyakan percanggahan mengenai sesuatu perkara bukanlah soal USUL. Tapi lebih kepada furu3… xperlu kot saye jelas kan ape itu USUL. Ape itu FURU3. Sebab bukan bidang saya menjelaskan perbahasan mengenai 2 perkara terbabit…

Saya selalu mintak kt tuhan… supaya janganlah saya ni hidup dalam suasana kepujian, keagungan & ‘keselamatan’ sangat. Saya tidak mahu sebab saya, manusia lain yg punyai akidah islamiah. Tergugat iman mereka. Obsess dengan saya. Lantas terus menjadi syirik kecil. Bila kita sentiasa dipuji pulak, aka nada sifat besar diri dalam hati. Maka, itu akan jadi persoalan USUL lain pulak.. wallahu3alam… ya allah, janganlah engkau jadikan aq ini dari golongan hamba2MU yang sentiasa dilambung2 melangit. Kerna ku tahu segala pujian hanyalah untukMU.

Prinsip saya mudah ( dalam hal2 bersuara ) “...The critic is one who knows the price of everything and the value of nothing...

Saya pegang kata-kata supaya saya boleh KOREKSI diri… biar pon nk melakukan Koreksi tu perlukan masa. Ia adil buat saya. Saya pon xde ape yang nak diubahkan… diperbetulkan. Kerna saya sentiasa buat sesuatu yang baru, cubaan2 berani mati. So logika nya, tiada masa sangat untuk saya nk piker soal koreksi ni… yang ada dalam kepala n hati saya adalah sentiasa ‘invest’ sesuatu yang baru untuk diterokai.. itu sebab kenapa banyak sangat kesalahan demi kesalahan yang berlaku. Baik kesalahan itu dilihat memang dari kaca mata saya sendiri ( saye pon tahu apa dia HAQ apa dia BATIL ) mahupun kesalahan itu dinilai dari sudut pandangan umum ( sifat dan sikap kelaziman manusia. Mmg pakar dalam memberi nilai kepada manusia lain)

Ok la.. balik kepada niat asal post kali ini. Adalah untuk merespon kembali beberapa perkara. Ini adalah statement peribadi saya. Tiada dipengaruhi oleh sesiapa. Agak2 tidak boleh nk proceed dengan pembacaan yang bakal dilakukan. Anda dengan segala penuh kehormatannya. Dipersilakan keluar dari post dan blog ini… saya hanya menulis untuk yang sudi & mampu membacanya sahaja… keutamaan diberikan kepada mereka yang benar2 mahu KOREKSI diri :-)







Kawan-kawan..

Anda bertanya. AMM menjawab… itu baru AMM. Ni sekarang AMN pula merespon terhadap kedua2 perkara. Baik persoalan mahupun jawapan. AMM tuh ape mende weyh?? Saya pon tatau.. sebab saya jenis yang xbrapa nak hidup dalam persatuan2 yang cam nih. Kerna mereka pun xnak orang cam saya ini dalam persatuan mereka. (^_^)Y

Soalan pertama : isu JAULAH.

Haih!! Mula2 isu n Q da xbest n xmenarik… kot yang bertanya ni. Sah2 la kaki kuat langok dan meronggeng patjam!!! Jaulah jer la kekdahnya… xde mende lain ke nak Tanya. Kot yer pon banyak sangat duit nk dilaburkan kat Negara ‘membangun’ camni. Bukanlah tema jaulah tu jer… bkn sekadar kaki langok jer saya rasa. Ini mesti jenis yang mengamalkan sunnah para nabi & ulama’2 islam… jaulah la katakan… jauh permandangan, lua pengetahuan.. maka, tang ini, agak logic dan boleh diterima pakai… tapi!!! Mengikut observation saya stakat n sekadar yang ada kini… yang kuat2 jauhlah nih. Set2 yang sendat2. Ketat2. Berbanding dengan set2 selimut cadar langsir ninja bagai… maklumlaaa, kalo yang sendat2 ketat2 nih senang nk berJAULAH. Mudah bergerak. Yang labuh2… terbang2 nih… leceh sikit. Lebih senang dan selesa kot dengan kelas2 dalaman. More to konsep2 ketuhanan & kerohanian…

Q2 : keselamatan + salah siapa… pihak SISWI yg dinaungi oleh HeLLwi mereka, jawapan nya : TIDAK BOLEH MELETAKAN 100% kesalahan kepada puteri…

Jawapan AMN :

Halamak… tak boleh diletakan kesalahan 100%.. sound ‘gud’ sangat… yer la kan.. orang da kena, xsama ngan orang yang tak kena. Itu satu.!!! Yang kedua nya. Stakat yang dilaporkan, rata2 adalah dari kesalahan diri sendiri dan kemalangan yang berlaku itu adalah dari kalangan puteri juga. Ke masih xmo ngaku itu mmg 100% salah pihak puteri?

Keselamatan bersama. Yer saya!! Saya setuju… camne nak kata atau realitikan KESELAMATAN bersama itu… kami dari kalangan siswa hanya dapat sebarang berita atau laporan mengenai keselamatan SELEPAS sesuatu kejadian. Dimana ketika itu xda siswa ( Malaysia ) pun ditempat kejadian… bunyi seperti cam xlogik je kan?! Ala2 saya buat statement makan diri sendiri.

Ok baik, disini langkah pencheritaan tuk PUTERI lebih jelas dan tidak cepat meLENTIK-LENTING bagai…

Korang…

Masa korang disakat, diganggu gugat, atau di itu ini segala. Masa tuh ada lelaki x? atau dalam erti kata lainnya. MURAKIB bersama korang tak?? Ok. Jawapannya pasti tidak.

Respon korang balik.. mestiiiiiii la tak der. Xkan 24/7 ade lelaki nak jaga.. yer!!! Betul jawapan tuh benar. Xde salah…

Isu yang cuba saya nk bangkitkan, da nama pun ketika itu tiada lelaki. So secara MUTLAKnya kemalangan itu berlaku 100% keatas anda. Lelaki atau pihak siswa tidak terlibat atau termasuk pun dalam peratusan yang dikatakan BUKAN 100% diletak kan diatas bahu pihak2 tertentu… alasan MUTLAKnya :-

1,tiada murakib ketika itu(lelaki)

2,korg yang salah memilih n panggil murakib. Bila takde dan tidak dapat murakib ‘pilihan hati’ buat kerja ikut hati. Konon bawa diri. Kata,”…xpe. Xmo jadi murakib xpe.. boleh gerak sendiri...” Ok. Fine. Gerak la anda kemana pon mahu anda gerak. Kebebasan anda sebagai anak DARA SUNTI yang belum disuntik.

3, ada tak dalam kejadian2 yang dilaporkan, mengatakan ketika kejadian… bersamanya (wanita itu ) seorang lelaki? Kalo saya tersalah mengenai perkara ini. Adalah boleh rebut balik… saya terima. Kerna mmg salah saya. Tidak mengkaji laporan & tidak cakna dengan persekitaran

Puteri2 sekelian…

Kembali isu keselamatan bersama tadi. Sama juga dengan pihak lelaki… ade juga beberapa gangguan yang diterima. Kami juga boleh katakan. BUKAN SALAH pihak kami 100%. Kerana pihak sebelah sana TAKMO jadi suri pihak kami…*ops!! Statement apa saya da buat nih?!*

Nak tak nak. Cuba kita letak kan satu sikap MENYALAHKAN diri kita sendiri lebih dari salahnya orang… semuanya berbalik pada empunya diri. Diri yang makan durian. Tidak sama dengan yang hanya bau durian…

Sampai sekarang n detik tertulisnya post ini. Saya masih ingin menyalahkan diri saya. Kenapa say nak merespon balik ANDA BERTANYA AMM MENJAWAB. Kerana saya nak tahu apa buruknya pemikiran saya untuk dicantikan atau saye tidak buat keburukan itu lagi.



Q3 : murakib GARANG.

Adooooi!!! Nak lembut camne lagi.. korang tu da sedia lembut. Xkan nak bagi yang lembut gak. Lagik naik lemak la… nak2 mmg korang tuh da tersedia situ lemakk sini lemak… dia diKATAkan garang sebab korang yang cam TAHI. Atau suasana tarbiyah korang dari sejak azali. Tak pernah kena hamun, maki keji. Hina nista.. tahu2 jer, dapat murakib cam tuh je. Da labelkan diorang garang. Dia bukan garang dia adalah dia pada acuan dia. Guna istilah bengis pon salah gak. Sebab bengis tuh tu HAIWAN. Dia TEGAS & ada perkara yang kita Nampak as BINATANG nye dia. Tapii sebaliknya. Dia adalah manusia yang tahu nilai dalaman & perasaan makhluk yang bernama manusia

Nak yang lembut2. Nak yang jenis DAYUS. Teruskan. Xde masalah… kerna PILIHAN juga ditangan anda untuk memilih murakib DALAM KATALOG. Berkenan dGRAB. Xberkenan ditolak tepi. Alih2 nanti time urusan pindah randah. Yang tak dikenankan itulah yang banyak berjasa… huh~

Q4 : kemudahan sukan yang dituntut

Kita nih mmg xsalah pon nak demand itu ini… dalam masa yang sama. Mmg da ada pon apa yang diDEMANDkan tuh. Cuma empunya badan je yang FEELING2 ratu bagai…

Korang…nak selesa camne lagy? Nak tertutup camna lagi?? Mase korang main sukan or beriadah tu telanjang bogel ker?? Standard suasana sukan dan riadah la di mana pon. Slagi pandai bawak diri. Jaga nilai2 keSYARIATan semuanya. Pasti dijaga olehNYA…

Yer mungkin alasan SUARA dan KeEXCITEDan tuh jadi alasan utama. Bagi saya ( yang xde la pandai dalam bab2 agama nih ) tuh bukan alasannya. Itu Cuma dinding penghalang yang sengaja digunapakai untuk jadi perisai pertahankan diri…

Puteri2 sekelian…

Yang korang mase main tuh nk terpekik terlolong cam kena sampuk tu kenapa. Sapa yang xpandai jaga diri sekarang?? Xyah la nak kata ikut budaya arab.. wanita2 arab tidak cam wanita2 kita ( south east ) yang active & agresif… janganlah jadikan diri anda seperti mereka… orang kata “… apa nnti lak perspektif n pandangan orang arab kat pelajar2 puteri kita yang active2 nih…” nak dikesahkan pandangan orang kenapa?!! Xder point pon kat cnie.. diorg yang pandang pelik atau anggap –ve. Sebab suasana budaya tanah tumpah darah mereka mmg pasif sebegituh. Hanya tahu melawa ( even mcm hantu bertepong gomak ). Tggu masa jantan kaut buat pemuas nafsu…

Puteri2 sekelian…

Jiwa saya nih mmg agak ANTI wanita. Tapi saya ada kesan didikan seseorang yang bernama ibu ( sampai da meninggal pon mama saya ). Dia xpernah manjakan saya. Even adikberadik perempuan saya. Wanita2 kami (ahli keluarga besar) tidak pernah kenal erti manja bermanja. Semuanya penuh dengan ketegasan & kecekalan.. kuat hati jiwa & raga… katakanlah apa pun tidak pernah nk diletakan sebagai luka bernanah dihati…

Saya mmg agak kecewa dgn sikap puteri2 IRBID yang xboleh dicuit n tegor sikit. Masing2 nak feeling lebih…yer la kan!! Da nama pun background berbeza. Nak2 pulak anda smua didodoikan dalam kain labuhan tudung… kain lebaran jubah. Kami ini tidak… digulingkan atas batu batan kerikil jer. Tuh sebab kami tough & kuat. Tidak rapuh mahu lembik…

Ok la. Sampai disini sahaja.sekian~

Tuesday, March 01, 2011

:: sajak Tini ::

Salam & selamat sejahtera semua

Setelah seharian saye mengadap laptop dengan menghambakan diri pada HTML blog. Akhirnya. Saya boleh lagi ada kesempatan untuk meneruskan kehidupan normal saya. Main2 FB ( komen2 ) n tweet sana tweet cnie *eh!! Cam ade twitter lak kan!! *

Dik kerna kerja. Saya telah menangguhkan janji saya terhadap adik saya- memasukkan sajak n luahan hati seorang anak dara yang kecil lagi sudah tiada ibu…

Dia sibuk Tanya. “…da masukkan ker dalam blog?...” saya hnya menjawab. Abang ada kerja nih. Nnti abg letak dalam blog, abg bagi tahu tini yer…

Dan inilah ketikanya, saya kopipes kembali apa yang dia da hantar ke saya melalui FB.


“…ibu...
orang kata aku lahir dari perutmu,
bila aq lapar yang datang dekatku....ibu...
bila aq menangis yg tenangkanku........ibu...
bila aq bersendirian yg datang menemaniku adalah.....ibu
bila aq nk mandi yg memandikanku.......ibu
semuanya kerana ibu...
tanpa ibu aq tidak pernah wujud dalam duniawi ini...
syukur alhamdulillah engkau tidak membuangku..


ayah...
engkau ketua keluarga yang adil..
engkaulah yang mencari nafkah
untuk menyara ahli keluargamu....
engkau bersusah payah keluar rumah
awal pagi untuk kami semua...
engkau telah menjagaku dengan sebaik mungkin
walaupun engkau garang..tetapi aq ttp menyayangimu...
engkau telah cuba sedaya upaya untuk membahagiakan
ahli keluargamu..


ibu dan ayahku..
aq sangat terhutang budi terhadap dirimu
engkau tidak berasa jemu untuk memeliharaku
tika malam aq menangis
engkau telah mendidik dan memeliharaku dgn sebaik mungkin
jasamu x kan kulupakan di dunia mahupun di akhirat kelak
jikalau umoku panjang
ingin sekali aq mahu menjagamu
tika dihari tuamu,,sepertimana engakau mengakau sewaktu kecil
aq bangga kerna mempunyai ayh dan ibu seperti engkau
terima kasih ats pengorbanan dikau selama ini…”

Yerp. Sesungguhnya… apa yg dia tulis adalah jujur dari hati dia. Saya dapat rasa…

Tini. Ni abg da letak dalam blog… hehe :-).. maaf lambat. Abang der kerja2 lain…