FORTITUDE GOLD

FORTITUDE GOLD

Sunday, May 17, 2009

:: sebalik dapur ::

salam semua

ooowho!! Semalam xsempat menghupdate natang alah ni. Busy diperkarangan dapur nan berhabuk itu ( lama xmasak ).. temanye senang je. MALAS. Tapau @ makan luar lebih senang & mudah. Senang abis duit, mudah sengkek. Ahakz!! Since dok sorang nih. Mmg aku malas nak menjengah ke dapur tuh. Masak pon bukan ade siapa yang makan sekali. Kok ade pon. Memasak konsep duo ( ngan afiq ). Kalo tak. Harapanlah aku nak masuk dapur singkap piyuk, pegang senduk. Xder masa!!!





:: Mixed salad. SEDAPalca terbaik dari alca lain yang penah aku rasa. Nih bukan angkat bakul. Malah reality. Xcaya jom kita FIGHT di dapur. Ahahahaha ::


:: Timun arab… tengok camne GHOPER nyer!! Peliknye, saiz kecik la MAHAL dri timun besar. Ape cerita??! Mungkin sebab ia MUDA & bergetah lagi kot. Hat besar2 nih, xberapa nak fresh.. kowwwwwt!!! ::


:: Ada penah kaw gi umah orang tolong mask kat dapur, dialas dengan tikar getah??! Paling koman pon plastic SAPRAH senipis kulit bawang tuh kan!!! ahakz :: privilege 1st ::


“…Kaw da snap pic kuah nih blum??!...” Kata seseorang memberi arahan kat aku =)

:: Fridge aku yang kosong… stock makanan transferred ke bilik. Malas nak bergerak-gerak. Huhuhuh ::

Sekian kalinya semalam, aku boleh dikatakan as Berjaya gak la. Itu semua atas bantuan beberapa org berhati mulia & ikhlas, mudah-mudahan la ek… ensyallah… agak xberapa nk ikhlas tuh. Payment ley runding. Ana xkesah… as long da ade orang membantu, itu da menyenangkan ana. Bukan senang kerja. Malah senangnya hati bila, melihat betapa ringannya tangan teman2 datang membantu. Xsuruh pon tolong. Ahahaha ( yer kew xsuruh!! ) ada kaw ibarat kucing lapa mintak makan?! Kah kah kah kah.


:: hayam yang telah tergoreng ::

Bangun awal ( cam biasalah kan ). Dlm kepala nih asyik terfikir

“…aku der kerja arinih… masak. Kemas bilik & study tuk final…”

once da der set dlm minda. Kita secara psikonyer boleh bangun awal.. coz sedikit sebanyak perkara2 terbabit dibawa-bawa even kedalam rehat kita ( tidur ). Tuh kenapa ade org kejup2 terbangun, kejup2 tersedar dri lamunan mimpi. Kerna dalam kepala dia terbeban satu perkara yang di akan buat atau telah lakui. ( memandai2 je aku ni )


:: lauk xder ertinya jika tiada garam, air xder rase jika tanpa gula ::

Da2. Xyah byk citer pasal psiko2 nih. Not ma speciality. Ahakz!! Speciality aku masak ( tuk semalam jer ). PEMBETULAN bagi sesiapa yang SALAH FAHAM semalam. Kita xmoh nanti, TETEK LEMBU YANG BANYAK SUSU, PUTING SWINE(*ops! ) YANG DIPICITTuk makluman, aku sekadar menolong2 jer. masaknya orang lain. Sianlah kat orang yang bertungkus-lumus bagai nk tercabut nyawa masak tuk korunk ( atlit ). Demi orang tersayang katanya ( kawan2 atlit ok!! ), sanggup nih kulu kilir 2-3 kali kedai beli barang yang xcukup & xder. GIGIH sgt kekdahnya! Heheh. :: standing ovation :: sujud aku dengan kesungguhan ALL OUT itu.*matila syirik*


:: berapa kali sangat makan2 kat cnie ade pencuci mulut?? Sunkist lagik… pemakanan seimbang. Buahan2 mesti maw ade!!! ::

Yer benar, idea masak tuk aku. Well, as kebanyakan orang tahu. Aku ni kan penuh ngan IDEA-IDEA. siapa yang tak realize tuh, ade sumwhere yang BUTA ( kekwat x??! ). Xder laaaa, gurau sajork.. siapa la aku nih kan. orang keBANYAKkan jer. lain la set2 BANGSAWAN tuh. Melampau2 pujian sanjungannya. Mengatasi pangkat nabi. INSAN MITHALI katenye!! Terpelihara segenap penjuru hidup… alkiiiiisahnya!! ADE AKU KESAH??! Ahahaha


:: Hayam sedia digoreng… ::

Tukang masak ader 2 orang. Tak termasuk aku. Aku men potong2, blending2 boleh laaa. Hat dok termengah-mengah kayuh mengacau dalam piyuk. Orang lain. Derang men gilir-gilir. Aku lak sempat masuk bilik layan muvee. Ahakz!!! NGELAT SANGAT.


:: siapa yang blend black pepper nih, kalo bukan aku. Ahaha. Nak gakz mention tuh. ::

Plan menyajikan ayam black pepper Alhamdulillah menjadi. Thanx kak may!! Hahaha. Jasa kalian yang membantu, amat daku hargai, dunia & akhirat. Senang meniti titian sirat erk… moga-moga… dengan sekelumit sumbang tenaga & masa, ia akan menjadi saksi betapa maha besarnya ganjaran menolong sesame manusia.

وتعاونوا على البرّوالتّقوى ولا تعاونوا على الإثم والعدوان واتّقوا الله إنّ الله شديد العقاب( المائدة : 2 )



Begitu la sedikit sebanyak.. yang terpapar ini hanya pic yang sempat dirakamkan sebagai kenangan di dapurku. Hehehe. Da lama sebenarnya da masak tu kapasiti yang besar. PUAS HATI, gembira, & bangga… puas hati akhirnya aku boleh masak bersama kawan-kawan ( walaupon!!! 2 orang ). Gembira kerna ia Berjaya & menjadi. Bangga atas kesudian orang membantu. Dari membeli barang hinggalah ke aktiviti masak. Almaklum saje lah. Da masuk musim final nih. Ramai orang NAK STUDY. MAMNU3 buat kerja lain dari study. But. Diorang boleh lakukan. Syukran lakum jami3an…

2 comments:

blueopalz said...

peerrggghh..~ byk tul ko masak..
hebat2..
bole jadi ajk masakan nih.
haha

nadzeem said...

byk kah??! biasa je nih. hehehe