FORTITUDE GOLD

FORTITUDE GOLD

Tuesday, May 13, 2008

:: rahsia huruf ::

Salam semua…

Alhamdulillah, tadi da abis pon aku nye 2nd xm tuk sem nih…bapak seksa nk abiskan 2nd xm nih. orang lain sumer dah abis dah xm, aku jer yang ade lagi saki baki yang sengal ittiew. Bengang dowh!! Orang len boleh huha huha.. kita kena dok diam(study).. mane bisa deh!! Kita nak gak bergumbira, kan hidup ini bergumbira jer… waaah!! gumbirakah?? Miehahahaha.

Tuk kali nih, aku ader terjumpa sumthing yg menarik. Bagi aku laa, ia amat menarik. Coz berkaitan ngan personality(cara mengenali orang). base on beberapa kateria2 yang tertentu dengan kajian2 tertentu oleh orang2 hebat tertentu. Bukanlah kate kalo ko tuh, skada potong kulit kentang. Boleh buat kajian camnih hebat kan. haruzlah, dengan beberapa kepakaran untk capai keputusan kajian yang sebegini rupa.

Maksud aku bukan hendak memperkecilkan orang2 yang berkerjaya kelas bawahan, mahupun hinaan(dimata orang berfeeling helang!!).. tapi, ia hanya sebagai perumpamaan shaja.... Kira cam ni lah, hitam seperti arang... Buatlah arang tuh ader mulot dan boleh berbicara, dia boleh gak claim. Kate,

“…eh, ape lak aku yang hitam… api nurakka tuhan jahannam lagi hitam, legap, dan gelap…”

Xker ko pitam bila arang berbicara islamik gituh... Xder kat dunia nih, makhluk2 atau ciptaan nak kan kecacatan. Sumer nk sempurna. Tul x??! tuh as contoh… xder lebeih dari itu… sekian dimaklum kan.. huahahhaha.

Payah sebenarnya ngan bahasa2 nih. banyak sangat kesalahan bahasa besar yang sudah menjadi habit orang ramai.. ops!! Feeling IBM lak hah! Anyhow, juz a little pandangan jer. Aku pon perosak bahasa gakz. men cecampur bahasa. Kejup melayu, kejup kap lam ya nga, kejup alip wau ra dal wau. Ntah ape nyer aqidah bahasa aku pegang pon xtau. Hehehehe.

K la, tang merapu n merapek. Mmg serah kat aku kan<- memetik kata seseorang sebagai berkata. Aku redha je lah ngan kenyataan itu. Kita sudeh tentu xmampu nk menilai diri sendiri seadanya, bahkan. Orang sekeliling kita yang boleh meletak markah dan ‘membintangkan’ kita. Stage mane kita, tahap mana kita..

Dibawah nih. merupakan kajian beberapa orang ilmuan ulung psikologi manusia. Hasilnya, depa temui RAHSIA DISEBALIK HURUF PADA NAMA kita… tengok jer la erk, yang baik tuh kita solidkan sebaik mungkin. Yang kureng senang & TAK BOLEH terima tuh!!! perbaikilah diri sesempurnanya. Terima atau tidak, ini adalah kajian(ulangsuara!!!)… yang dok pakat2 menolak bulat2 tuh, ko ader ke luang mase, korban tenaga buat research… piker, pikirkanlah erk… sekian…

*********************************************

A

Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

B

Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C

Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D

Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E

Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

F

Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

G

Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

H

Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

I

Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

J

Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

K

Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

L

Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

M

Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

N

Baik hati dan rapi dalam berpakaian.. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

O

Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

P

Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain.. Agak pendendam dan boros.

Q

Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

R

Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

S

Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

T

Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

U

Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

V

Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

W

Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

X

Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

Y
Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

Z

Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri

P/s ::Thanx pada blog yang ader mende nih, dari mane aku amik pon, aku lupa… yang penting credit tuk tuan punya. Aku dapat pon, tym jalan2 ke blog itu ini… konsep kopipes jer… dan juga berkongsi…

No comments: