FORTITUDE GOLD

FORTITUDE GOLD

Saturday, January 30, 2010

:: kalimah ayam ::

Salam semua

Berdengang berdengung la langit semalam. memasing kepoh bukan main yer.. ntah ape sebab tetibe sekor2 meroyan. Aku pon xfaham.. nak kate gilor. Solat ok ja… nak kate buang tebiat, masih ada perilaku yang terkawal. Ahakx!!! Aku heran betullah semalam.. mende yang xde kena mengena dgn dia, lebih kuah dari sudu pulak tuh. Mmg sejibik xubah seperti sekor hanjing terpalit lumpur babi, sekandang kerbau pulak habis dimandikan*mati tak ngan bidalan camni??!*

Sebelum meneruskan kesah palit palat cerita tuh, aku nk ucapkan selamat berjalan & bersiar buat teman2 aku yang sakan merantau sempena winter break nih. kemana sahaja depa pergi. memang ada kelaaaaaaaaaas tersendiri. Haramlah nak berada dalam radius.. memasing tak hengat dunia menjelajah katanye.. tersangatlah banyak duitnye… harapnya itu adalah dari simpanan sendiri. Kalo berjalan sakan sampai tak pandang lantai. Tapi SPEDOOOOOO baik xyah. Aku pun buleh nk bersuka ria ngan duit spedo. Ahakx*ops!! tercakaplak*

Anyway, yang terbang ke belah timur ( balik msia, china, UAE or mane2 negara sebelah sana ) selamat segalanya, pandai pulang, pandai la jua balik kembali ke pangkal jalan ek. Jangan lupa2 diri lak.. igt!! Kamo tuh maseh jauh lagi perjalanan. Banyak tahun lagi tuk nak genggam ijazah.. hehe..

Yang set2 xmoh kalah. Terbang ke barat lak.. xkesah ngan fli8 ke,ngan jalan darat ke ( itu jeeee yang MAMPU ). Orang naik kapal terbang, boeing 3series, kita naik BUS sajork!!! Cukuplah syarat gamaknye. Asalkan dinamakan berjalan. berChoooti2an. Dari terus terperap kat bumi irbid ini. Da r sejuk bangkong!!! Boleh mati weyh!! Boleh mati sebab terperap!! Wakakaka

Set2 ke Negara belah barat ( morocco, UK, n sum Europe countries ) safe journey diharapkan. Bukan skadar meronggeng je, belaja ketamadunan sekali. Then bawak balik ke irbid nih. sebar2kan. betapa maju Negara yang korunk lawat tuh. Berbanding tempat yang kita duduk saat & tika ini. Setakat nak jumpa set2 ghajien ke masjid, talaqi talaqa bagai tuh. Mmg la mudah, xdapat dinafikan. Tapi pernah ke n berapa ramai pulak orang kat sni ( warganegara & rakyat tempatan ) yang pembersih, bersistem & terbuka fikirannye??! Korunk sendiri tahu kan?!… huhuh

Bukanlah bermaksud mahu mengagungkan belah2 barat or apa. Cuma xsalah tuk kita sebar2kan cara ketamadunan itu ke kawasan yang tidak berapa nk bertamadun ini. Xdapat nk bagi kat rakyat tempatan, kita distribute kt member2 kita yang memegang passport kaler merah. Itu paling kurang. Jika mampu tuk melebarkan lagi penyebaran. Itu di ahlan wasahlan kan. why not!!! Huhuh. Persoalannye, mampu ker kaw?!!! Atau sekadar beronggeng bagai nak rak, hanya mau abiskan duit sahajork. Berhibur itu apatah lagi… name pon sudah jauh dari lingkungan introspeksi. Sah2lah, tazkirah yang selalu didengar tuh. Masuk telinga kanan, keluaq telinga kiri. Huhuh. Wallahua3lam..

Semua ini. Berbalik pada suasana ilmiah kita, smasa berada dalam kelompok. Bezanya Cuma lokasi mengaplikasikan suasana & mood ilmi kepada biah ilmiah *mampu kaw berarab2 bagai!!!*. namun sayangnya, ada pulak tuk yang terus mahu menganjeng, buat tuduhan & fitnah besar. seolah2 menafikan keILMIAHan kita disini. Kalo kita tidak ilmiah, kenapa tidak terus sahaja berada & menetap dimana2 tempat yang dikatakan sangat ilmiah itu, hingga terhilangnya keJAHILan. Ilmi lawan nyer jahil. Dat’s a simple deal… ok??! Ker masih xpuas hati lagi??

Atas dasar kesedaran inilah. Kawan2 & sahabat2 kite bersafar ( travel ). Nak menuntut ilmu. Ilmu itu pelbagai jnis & bentuk. Bukan semata sambil tunggu bas sambil bincang soal hadith, itu sudah memadai dijustifikasikan sebagai biah yang TERSANGAT ILMIAH. Kita ada cara kita untuk mengasimilasikan budaya. Bukalah minda tu sikit. Janganlah dibiarkan minda anda itu terus diselaputi debu2 pasiaq dri bumi gersang ini. Nanti balik ke pangkuan Negara asal. Susah jadinya…

Negara kita tidak gersang, malah subur ngan tumbuhan hijau… aku bukanlah mahu menidakkan tempat ni xsubur. Benar ia subur. Subur ngan jnis & spesis yang sesuai ngan iklim dia. Iklim kita(Malaysia) pulak lain. xkanlah minda padang pasiaq tuh nak trus dijadikan asas tuk menanam biji2an tumbuhan tempatan?? Yaaa !!! Pasti ia boleh tumbuh( dgn izinNYA jua), tapi ia tidak sesubur jika kita lebihkan asasnya dari tanah tempatan.

( xperlu kot nak ulas secara terang2an. Aq sengaja nk membiarkan ia berfalsafah begini. Kerna aq yakin & percaya, kita adalah mahasiswa yang berilmu & ILMIAH )

Done!!! 2 chapters in 1 story.. ahakx. ( travel + ilmi )

Chapter 2 lak…

Nih lebih pada status YM aq smalam ( lewat petang )

ayam btul la pompuan nih!! siotttt~ ada yg kan dcarutz karang nih, jgn salahkan kita ek

Sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiikk!! Ghamai lak hayam kat luaq tuh dok pakai buzz & carutz2 kat aq. Kesyi*l sangat!!! Xkurang juga yg ala2 professional. Dok memula buzz, Tanya kaba bagai. Alih2 start lite2 nak maki aku. adoooooi~ giler ke AYAM nih semua?! Emosi xmenentu gamaknya. Bagi aku lah kan… diorang ni dlm situasi irregular menstruation kot. Tak memasal2 jer… xtau pokok pangkal. Meroyan pulak dia..

Mende2 aku xkesah sangat. Peduli ape!!! Bukan aku tujukan kat depa. Cam aq cakap kat atas tu lah… yang kenanya orang lain, hat lain lak yang terasa. Then yang len pulak jadi mangsa. Tak ke kaw pitam bile nak hadap set2 terlalu mudah terasa hati ni… kite punyalah seboleh sedaya upaya ‘berlapik’. Kire ok what!! Aku letak word AYAM. Law aku letak word lain kang… xker berdentum 7 petala langit, bergegar merekah 7 petala bumi. Kaw mahu??!!!

For ur information. Dedulu, kitorang ( set2 melayu sek cina ) bukan dari kecik dok hadap orang melayu je… sebangsa bagai!!! Kitorang belajar. Xder word se’INDAH’ lain tuk menerang maksud JALANG @ p*l***r melainkan ngan memetaforakan ia sebagai - ji (ayam). Aku bukan xley guna bahasa melayu. Cuma nye, korunk pon faham aku kan. bila cakap ckit jer. orang kompang sekampung, kate aku nih celupar la, ape la… nak celupar boleh je.. xde masalah beb. Sesapa pon ( lelebih agi pompuan ). Mmg diverse dat P word. Lau sekor2 cam S*ND*L. juz aku malas r nk menJELASkan. Sendiri mau tahulah..

Itu satu aspek… korang pon orang melayu. Dari kecik jugak dok hadap bahan bacaan melayu. Math, sc, sej. KT ( kajian tempatan ) semua dalam bahasa melayu. Then berapa ramai pulak yang da semua tuh dalam malay, dapat str8 As?? Berapa??!

So, aku pon tidaklah berapa nk heran sangat bila aku buat status camtu. Ghamai yang melentik melenting segala… ayam yang aq maksudkan pada status itu bkn ayam P word. Cth lain, nih aku bagi tuk orang melayu yang begitu rigid ngan bahasa sendiri. Supaya tidak terus menegatifkan orang lain.

macam korunk bace komenan2 kt fesbok tuh. Ade kawan korunk yang bengang, dia nak cakap HAMPEH. Tapi dia dia tulis HAMPAGAS. Bagi dia( si pengomen) HAMPEH is da cruel word. Dan dia gantikan ngan HAMPAGAS… So apa yang korunk nk terjemahkan??! HAMPAS ( kelapa ) atau ape??!

Kamonnnnlah guys, Jangan terlalu persismis ngan orang. Byk mende lain lagi la.. dri nak maki2 aku. xkenal aku, sesuka hati je nak hamun aku ek.. xper2… belum masanye nye lagi..

Paling aku xtahan tuh. Siap yang xpernah tegor. Tetibe, dari celah bedah mane ntah. mengeBUZZ, dok carutz2 aku. ilmiah ke??! Beradab ke?! Dari dulu aku mntx perkenalkan diri. Siapa anda yang add saye. Sampai sekrang. Tetap ngan KEKURANG HAJARAN. Tak nak bagi tahu. Itulah dia, pelajar yang terlebih ILMIAH. Nih nak kate cerdik pandai, sampai ke university belajau, siap dpt biasasiswa segala. Sayang itulah… ( sendiri jawab!! )

Sekali lagi… status ym aku semalam adalah tuk kawan aku kt msia. itu cara gurau & jenaka kami sesame kawan. Yang xde kena mengena tetibe meroyan maki hamun aku. aku nak korunk piker balik… xde terlintas langsung dihati aku datang cnie nak cari musuh @ lawan. Aku layan semua orang samarata. Baik kawan lama, baik kawan baru.

Yang xpernah bersembang @ communicate ngan aq face 2 face. Jangan lebih kuah dari sudu. 1st impression bukan satu judgement. Masing2 da besaq. Dinding uterus pon da boleh berfungsi. Hanya Tunggu masa dihinggap kumbang. Kamo bukan kanak2 yang baru nak kenal apa itu tanduk dibadan sendiri.

Sekian wallahua3lan

Nota :

[1] bagi yang merantau ke negara2 belah selatan, sorry tak disebut. Not interesting mane pon. Beh kurang je ngan Jordan. Wahahah..