FORTITUDE GOLD

FORTITUDE GOLD

Wednesday, October 29, 2008

:: pertengkaran p2 ::

Salam semua…

Huh!! Janji punya janji.. tetap YANG ADO kan!! Bukan aper, masa xberapa mengizinkan… skrg nih ( start mggu nih ) mula dah xm… bari lima papers. Ader lagik 10 papers tuk diduduki akan dtg… 2nd n final xm nnt. Hehehe. Seem dengar cam byak n YO’Yooor jer kan, banyak2 paper camtuh??! Itulah hakikatnya kami dak2( majoriti ) kt cnie menempuh pengalaman belajar. Xm, xyah cakap laa.. satu sem ley sampei 15-18 kali… namun itu hanyalah resam n lumrah ogang berjuang… nak xnak, redha n berusaha jew lah.. xde usaha. Xdpatlah AIM kita. Usaha…. Ensyallah ader sumthing. Yang dREWARDkan … ameen.

Janji??! Owh yaaa. Kan dlm previous post ader kate nk beri sikitlah, pandangan terhadap topik PERTELINGKAHAN dalam perhubungan… well.. aku nih rata2 orang kenal, sangat suke mencari pasal. Ader je mende yang bakalan aku jadikan modal tuk wujudkan TERM ‘gaduh’ tuh… walaubagaimana pon, itu bukan la satu kelemahan tuk aku tunduk pandang kebumi… coz, aku percaya. Ngan habit & pandangan yang suka carik pasal tuh. Ader sumthing yang orang xberapa nk nampk… kan!!!!

Perkara yang kita selalu lihat pon boleh x perasan. Ape ntah lagik sumthing yang jarang n susah kita nk nmpak… maksudnya, rata2 yang mengeluarkan statement terhadap diri aku tuh… derang least bersama n lepak2 ngan aku.. it’s still ok.. juz biasalah kan… nk berkawan or knal2 ngan orang nih. Mane ley nk men terjah jer. Ko igt MELODI ke??! Nk terjah2 orang nih kannnnn!!! Matila pengaruh hiburan melampau… kuikuiukuikui

Ok, berbalik pada asal nya… dlm erti kata suka cari pasal n carik gaduh tuh la aku nk berkongsi pendpat n pengalaman berkenaan isu PERTELINGKAHAN… nih bukan satu perkara yang mesti di ikuti.. juz menyampaikan apa yang berada didalam pemikiran aku. Lagipon, kita nih bukan la NABI.. yang setiap kalimat2 or kata2 itu mesti dipatuhi… kita manusia biasa. Yang graf imannya, xmenentu turun naik skala hariannya. Mungkin skadar untk ingat2 kan tuh.. boleh laaa.. islam kan addeeni NASIHAH! Bukan gittiew??!

Sedangkan lidah lagikan tergeget, inikan mende( mende kah??! ) yang baru kita kenal… no wonder la, hati budi pon xberapa nk tau… so, percakaran tuh senang banget tuk terjadi… da bottom line, how kita sendiri menghadapi situasi itu… adap ngan emosi ke, ngan akal kew, or buat2 xtau or xamik port… itu skil masing2. Miehahahha.. kalo aku la, lntak ko la… bru pon aku kenal… sape suh nk sentap2 kan… lek2 sudeh.. nak majuk2, nak pujuk2.. NO!! I’m not like dat!! ( yang nk pujuk2 nih )… lagik pon bkan ade ape2 ikatan pon.. yang aku nk concern more kan kat kaw!! Huhuh.. mama n adik2 pompuan aku lagik berhak tuk dpt kan segalanya dari kaw… nih incase kalo terjadi kat aku ( pertelingkahan )..

Kedua nyer, bab2 nak cari kelemahan pasangan nih lak.. aku berpendapat bahawa. Kita bukan mencari kelemahan, malahan kita memberi kritikan n komenan… biar dia tahu yang dia tuh ader yang ‘memerhati’ dan kita yang selalu ngan dia nih, xmoh dia sentiasa dlm keadaan yang tipikal… ala2 xmaju jer… lebih2 lagik tang imej n perawakan.. bak kate org2 modern, must UP2DATE… bukan nk berpaksikan zaman2 ortodok.. kalo nk sngt style2 yang kuno2 tuh. Dok la ko diam2 dalam semak samun mahupon utan.. jadilah orang utan…

Contohnyer, pasangang itu GEMOK, mahupon GEDEMPOL… cakap kat dia…

“… yang awk nih xley nk kurus2 or susut nih nape??! Abis semua lak mende2 kat alam nih nk awk telan… udah2 la tuh… berat badan kena jaga jugak… senang nk gerak, tubuh pon sehat, n free… xdelah kulu kilir nk tggu awk yang terhegeh2 badan beban yang sebemban itu…”

Xpon, “… hish awk nih… saye kawan ngan awk nih kan… dri dulu… mmg abiz budget makan n kain jer laaa kan… beras 10 kilo sebulan, ngan awk saye hidup… 50 kilo sebulan.. tuh pon xde baki… tym raye tuh, kekadang naik pening saye… kain ela tuk awk jew… da sepuluh meter… belom lining n paiping lagik…”

camtuh la lebih kureng… bukan crik kelemahan.. tapi kita ‘MEMPERINGATKAN’ kot2 dia ngan drastik nyer mengubah penampilan.. xmintak cerai. Larik rumah.. boleh cari lain.. laki kouta 4… bunga bukan sekuntum… kumbang tetap seekor… patah tumbuh ilang berganti…. Kannnnnnnnnnnnnnnn!!!

Bukan jangan melibatkan hal lain… kita nih idop, mestilah nk variety ckit… kok yer pon xder idea or aper… campur2 kan jer topik perbualan… tgok pasangan tuh acknowledge ker idak… mane lah tau kan, nampak muka mak ai!! Hotz n chantueq segala, tapi when talk some issu or konflik.. BINGAI kan men… nk emo laaa, xtahu laa. Ape laaa.. camtuh nk amik as pasangan idop?! Memang rosaklah keturunan… libat n campurkanlah segala hal… biar dia tahu, bahawa dlm kehidupan nih… itulah dia..!! macam2 ada!! Jangan terlampau PLAYSAFE. Kalo playsafe, kita xtau kt mane yang kita perlu perbaiki…

Berjauh2han itu ade kalanyer amat relevan… nih dok patjam tenooooooooooooong jew pasangan tuh wat per??! Banyak lagik kerja ley buat… yang parent suruh, kan main degil nk buat… tang betina/jantan suh or ajak… kan main lagik laaaa! Yang sakit ley sehat wal afiat, yang rebah ley tegak alip… hebat tul penangan chenta dengan orang yang belom memberi sebarang kebahagiaan kt kita nih kan… sampei family sendiri di ANAK TIRI kan.. bak kate pepatah, HANJENG dilaman diRISAUkan… kerabat dirumah tidak diHIRAUkan.. huhuhuh

Sekali lagik.. aku menyatakan.. chenta adalah perasaan yang diRASA. Bukan diTAYANG ngan harta mende mahupon sentuhan… SEKIAN~

P/s ::nih adalah pendapat aku… maaf kalo ader mana2 part yang kot2 terasa or sentap… aku bih suka tuk menerangkan keadaan realiti yang aku sendiri lihat. Bukan semata2 nk PLAYSAFE mahupon berWAYANGan baik… coz, xder makne nyer nk cakap mende yang baik ( bertapis FINAS ) kalo yang buruknya tidak diambil kira sebagai peringatan…

FRED

2 comments:

Hilal Asyraf said...

pertelingkahan itu hakikatnya berselirat dengan hikmah...

ada orang kata...

selagi tak bergaduh, maka kita tak kenal pun orang tu secara sempurna...

ana pernah gaduh gak dengan sahabat2 baik ana....

dan ana pernah gak cari fasal dengan sahabat2 baik ana...

memang... aksi sahabat2 kita selepas itu yang membuatkan kita akan menilai... dia sahabat aku ke tak... he he...

dan... ada juga ujian dari ALLAH yang datang dalam bentuk pertelingkahan... pertelingkahan ini asam garam dalam hubungan... sebab itulah selemah-lemah persahabatan adalah berlapang dada... bila berlapang dada... insyaALLAH... pertelingkahan datang, masing2 boleh bertenang dan bermuhasabah...

eh... macam buat blog post baru plak dalam komen ni... ha ha...

ok abang nazeem...

teruskan... mantap... menarik... colourful... he he..

nadzeem said...

erm..
thanx by dropping here..
anyway.
sesama la kita berkongsi ape yg kita ader..
atleast boley igt, memperingati..
huhuh

all dabest dude