FORTITUDE GOLD

FORTITUDE GOLD

Saturday, September 13, 2008

:: 10 MALAN YANG TERBALIK(ihya Ramadhan katenye) ::

Orang kate, dlm bulan ramdhan nih, kita ader satu sesi yg dinamakan IHYA.. nnt da masuk syawal… da xder da kot ihya2 nih.. time ramadhan jer kot ihya2 nih… stakat nih xjmp lagik ader ihya dzulkekdah, or mane2 ihya safar or muharram… yg ader pon ihya ramadhan… huhuh.. xtau la kalo aku nih kureng membace kan… tuh mohon petunjuk!! kuikuikuikui

Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya hidup orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik, kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.


4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

--satu kampung dijompot eiy!! xdatang majliz. siap tarik2 muka lagik.. khelassss sgt org2 kg kita nih...(bandau pon sama gakz!!!) konon2nyer, tym kite dulu dia dtng, tang dia lak.. kita xdatang.. kocik ati la gamaknyer.. payah gakz camnih... semedang nak kena kunung balaz nih... ppoie jongkeh!!!--

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan $20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar $15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.


– yang nih satu hal… kelas quran haram nak anta. Yg dianta nye kelas ballet. Pongget sane, terkinja sinie. Ngoman apo la dak tuh nnt bilo da bosa!! Mau tersungkiet2 mak apak dalam kubur. Elok gakz tanam saham yg camtuh.. dapek belajau quran. Terliyok2, terlontek2. Xpo laaa, yang ponteng… glamor!! Uhukz!! --

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.


– kan men lagik hah, mentekedarah, wah siap nih komen masakan itu ini xsedap.. cam dia sorg jew yg reti n terer masak… then sau lagik, yg paling best. Time moreh, dia jer yg paling ‘havoc’ kiri kanan tangan.. xsenang dok ulang alik dapur mesejid amik bekalan bagi anak bini. Orang yg camnie pon ader kt muka bumi nih kan.. yang diambik nyer pon, bukan calang2… kuih 3 ketul singgit xmen beb!! Yang apam balik sekeping singget sengah tuh yg di aim nyer!! Ahak!!. Sapa xtaw!! --

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumah tangga kurang bahagia.

– aah, kt umah dia la yg paling zuhud skali… batik compang kan men, yang batik. Bunga ntah ke mana, benang tetas merata… yg si laki laki.. dok tenung sudi xsudi jew kt bini yang cenggituh tebiat nyer… ado lak kan!!! –

Cukup dengan contoh-contoh di atas. Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaraan agar hidup kita menurut landasan dan ajaran Islam yang sebenar bukan yang digubah mengikut selera kita. Allah yang mencipta kita maka biarlah Allah yang menentukan peraturan hidup kita.

Sumber dri sahabat tenet.. jazakallahu khaira… aku juz lotak komen2 tambah ghaso yo kt bawah tuh.. tang apo yg ado dopan mato ngan apo yg dapek diperatikan la kan… doh la nk men reko2 cito lak.. mondo dopan jelapang mata terbuntang nih.. den cumo gtau apo yg bona blaku dalam dunia fana tuhan nih!!! (“,)

No comments: