FORTITUDE GOLD

FORTITUDE GOLD

Wednesday, May 04, 2011

:: JPR PERMAI 2011 ibarat keldai ::

Let me story to u guys 1-2 cherita kenapa saya lambat habis dan ade ayat yang best lagik, xhabis2 blaja dari dulu sampai sekarang.. semuanye kerana saya merasakan ada sesuatu yang ingin saya buktikan pada mata dunia. Bahawa sesungguhnya, saling keperluan & kehendak pada saluran undang2 DUNIA itu perlu sangat sebelum nak mention atau claim mana-mana peraturan yang disyariatkan oleh yang maha esa.

Paling dekat dengan kita, bila berlaku satu kekhilafan, atau percanggahan mengenai sesuatu, kite terus nak melenting melentik mengikut prosidor keagamaan(kononnya!!) itu jam la nak keluarkan dalil, tegakkan hujah2 yang mgking bagi mereka ia dapat ‘melembutkan’ hati2 atau jiwa2 yang dizalimi..

Bagi saya... ta perlu nak pergi terlalu jauh hingga nak kuakan dalil dari kitabullah atau assunah. Jika semata nak menghalalkan tindakan yang telah dilakukan... seharusnya, sebelum bertindak itulah yang kite kena cari sokongan kuat dari 2 sumber terbabit.. barulah dikatakan. Berpegang pada tuntutan ALLAH dan rasulNYA.

Baiklah... terbaru, berakhir sudah pilihanraya persatuan. Pencalonan (undian awal) serta pemilihan setelah senarai nama yang punyai bilangan undian(popular) dipendekkan~ itu sistemnye disini. Masih jauh ketinggalan jikan mahu dibandingkan dengan sistem pemilihan kepimpinan mana2 institusi kampus yang lain... xperlu sebut secara detail mana lokasinya. Nanti tetap akan ade arguement tipikal seperti berikut ;

“...kita masih belum terdedah...”

“...komuniti kita kecil...”

“...xsesuai dengan demografi kita...”

“...bkn cara kita...”

Semua arguement yang disebut atas merupakan satu statement pintas dari mereka yang tidak punyai wawasan dalam mempelajari struktur kepimpinan... pertamanya, mereka bukan dari golongan yang berani. Kedua, mereka tidak punyai daya pemikiran luar dari kotak. Ketiga, mereka tersempit dengan konsep faham beragama. Walaupon. Mereka itu sendiri ISLAM secara keturunan!!!

Nak menilai keislaman mereka senang shaja. Kita ambil 3 perkara tersebut tadi...

1. Penakut : seorang muslim seharuznya berani

2. Zon selesa : islam membangun dan berkembang kerna toleransi dalam perlbagai aspek kecuali akidah

3. Jumud : pembawakan ajaran n tuntutan islam telah dimanipulasi dengan dakyah2 dan agenda tersendiri.

Begitula antara gambaran awal sebelum soal pilihanraya yang dikatakan BEGITU KEMAS & TERSUSUN( abah kaw!!) apa yang dibanggakan dengan ketersusunan tu? Apa yang kemas nye??! Janganlah nak lambung diri sendiri kelangit kalo diri itu tidak cukup ringan~ atau dalam erti kate lainnye, pujian diri sendiri saje tuh.

Baik saya sekali pon. Andai dalam gerak kerja yang saya sendiri involve lagik teruk saya komplain. Coz saye mengutamakan kesempurnaan. Biarlah lompong kecil pon( bagi org lain) tapi bagi saya, yang kecil itu lah akan menampakan kecacacatan... itu cara saya bekerja.!!

Berbalik soal pilhanraya kemas tadi... dari awal da cam tahi!! Boleh dikatakan buat kerja asal boleh tangkap muat. Semuanya lintang pukang. Sesuai sangatkah dengan motto CEKAP,TELUS & berwawasan(?!)

Hah!! Jawatankuasa pilihanraya punyai wawasan?!?! Ape relevan nye JPR yang asal mmg badan berkecuali(mutlak) punyai wawasan dalam etika bkerja??!bukti perdana. Menunjukkan JPR dibawah pengaruh tangan dalam yang menggerakkan agenda tertentu...

Selain tuh. Saya tidak mahu ulas panjang. Melainkan saya bgi persoalan untuk dijawab. Sebelum kita tggu AGM julai nanti... sekurang2, dapat la mereka buat draft jawapan penyelamat diri

-waktu pengumuman yang lebih awal dari yang dicanang... cekap ?! telus?!

-senarai nama tidak lengkap, tercicir, & bertindan... cekap?! Telus ?!

-kebocoran jumlah undi awal... ape kenyataan JPR? Xya cakap cekap. Amanah cmne lak??!

-kebocoran keputusan pilihanraya...

-tindakan yang diambil oleh pihak2 tertentu dalam menjatuhkan pihak lain... mane peranan?! Kenapa bukan JPR sendiri yang bagi kenyataan balas. Kerna itu bawah bidang kuasa JPR..

Bukan membangkitkan sentimen. Tapi ini membuktikan lagik. Bahawa... JPR PERMAI bkn bergerak sendiri... malah digunakan untuk agenda kuasa jahat

Last but not least : saya datang cnie juga punya agenda... 10-20 thun dok cnie pon saya boleh~

4 comments:

Anonymous said...

"...SAYA PATUNG PUTIH,awak pelakar kanvas,DIA LAKARAN PELANGI,saya kalah lagi..."
secebis dari sajak saya...
terlalu banyak faedah yang dapat disingkap daripada pensyariatanNYA.terlalu banyak.manusia biasa hamba tuhan.tak sempurna,namun diberi anugerah untuk memperbaiki diri.manusia biasa tidak berhak menghina apatah lagi menghukum.saya sayang kamu sebagai saudara seakidah saya.selamat berexam nihaie.:)

ejard equado said...

nak komen gak.. dah lama asyik membaca je.. tapi tatau nak komen ape.. alalala.. jgn marah..

Anonymous said...

babi penipu

Anonymous said...

ALLAH MAHA MELIHAT LAGI MAHA MENDENGAR...pandang2 apa yg ditulis...jagalah patah kata dan bahasamu krn ALLAH sedang melihatmu dimana pon dikau berada...jgn sangke manusia mampu hidup sendiri...krn pabila mati kelak..ada manusia laen yg membantu memandikan,mengafankan,meneyembahyangkan dan mengebumikan dirimu..nt pabila saatnya sudah tiba x disangka2 org yg kamu kutuk itu..adalah org yg membantu dlm menyelesaikan 4 perkara yg disebut di atas...sekian..wassalam...smg ALLAH melembutkan hati n ego mu...AMIIN...