FORTITUDE GOLD

FORTITUDE GOLD

Friday, May 29, 2009

:: obses ::

Salam semua

Sambungan dari post terdahulu. Mohon diberi peluang & sedikit ruang untuk berbicara lebih terbuka agar lontaran suara ini cukup untuk didengari oleh ramai pihak. Mari kita berkongsi pendapat mengenai beberapa analogi mudah, agar ‘budaya’ terpapar kini bisa kembali ke landasan asal dimana manusia itu patut berada. Jangan meriah bulu dik warna ( merak ), persekitaran bertona warna satu dipandangan sebelah mata ( gagak ).

Terus kepada point utama, xpandailah nk menyusun kata-kata bicara. Baiknya str8 to da point. Orang senang faham, kita pon xsusah nk memikirkan ayat. Sikap Individualistic lahir dari kemahuan diri untuk menjadi terbaik dikalangan terbaik. Tak diKESAHkan perkara sekeliling, lantas melakukan sesuatu memenuhi citarasa tanpa menghiraukan orang lain. Well. Baguz la tuh, bukan kita persembahkan amalan kita untuk manusia. Malahan ia lebih tertumpu kehadrat tuhan maha pencipta. Contoh, solat… tujuan utama kita solat adalah mencapai الغاية العليا . kerana ape??! kenara تحقيق العبودية الله . boleh??! Dan awal pembabitan manusia kedalam dunia kehidupan pon bermula dari seorang diri . Dari fard (individu) kemudian rumah(usrah)- medan pembentukan & kenal diri. Dipayungi oleh didikan benar & tidak menyimpang. Kemudian ke masyarakat.

Kepentingan melaksanakan sesuatu itu adalah bukan untuk orang lain. Bahkan sebaliknya… nama, pangkat. Status & perspektif masyarakat terhadap kita. Itu semua MEMANG diambil kira. Jika tidak, masakan nk terhegeh2 buat mende yang sememangnya xde kena mengena ngan kita… buang masa je la kalo camtuh. Just a simple judgement( till now ). Nanti kita akan lihat apakah lagi perkara2 yg menjadi & sebab wujudnya individulistik nih dalam diri dak2 kita disini.

Perlu ke nak adakan sesuatu itu ditunjangi dengan kepentingan TERTENTU… cth, majlis nih untuk GOLONGAN TERTENTU, kt mana?? TEMPAT TERTENTU. Bile pulak?? MASA TERTENTU, ape yang ader?? PENGISIAN TERTENTU. Siapa join??! ORANG2 TERTENTU, BERLATAR BELAKANGKAN TERTENTU. Wah!! Takrifan haji pon kalah nih. Meriah naw ngan tertentu2 nyer.. knapa perlu tertentu. Sah2la name untuk semua ( ukhwah ). Sayangnya ia melibatkan orang tertentu. Jauh sekali nak menyibukkan diri. Tapi, ade perkara disebalik yang perlu di’siasat’. Dat’s y kita bersuara…

Selama nih menuding jari pada kita, mengatakan yang kita hanya bersama orang tertentu sahaja. Kemana sahaja, itulah orang nyer… so, sekarang u guyz sampai buat majlis, n then menggunakan beberapa kepentingan orang lain, itu bukan termaktub dalam kategori tertentu gakz kew??! Yes!!! Aku juga mengamalkan konsep KETENTUAN * matila RAMLAH RAM *. Tapi ia melibatkan semua, dari pelbagai lapisan kasta. Tiada diskriminasi at all!!! Redah tak redah itu soal lain. Bagi aku satu sahaja. Kita mahukan ukhwah & jalinan persaudaraan.

Bila dijemput @ dipelawa menghadiri majlis2 kelolaan aku. dengan begitu mudah menolak. Kata apa??!

“.. eh xmoh la datang… korunk sesame korunk pon da meriah. Lagi pon ko da biasa ngan diorang…”

Sekarang nk aku kata ape ngan respon pelawaan camnih??! Sape sebenarnya mengamalkan konsep KETENTUAN terlampau & diskriminasi NYATA??! Aku atau dia??! Jawab!! Jawab!! Nih bukan emo atau marah2 k… wat pe nk marah. Once aku marah, sah2lah aku pon bersikap individualistic. Tau nk kepuasan diri. Orang lain??! HARAM nk diendahkan!!

Maka tidak hairanlah, bond tercipta suatu ketika dulu. Saban hari kian renggang dan malap sinar ukhwahnya. Masing2 kearah tujuan masing. Kepedulian tak usah dikata, saling menjauhi antara satu sama lain. Ibarat day tolak dua medan magnet yg sama. Kaw xley masuk ngan aku, aku xley nak ngan kaw. Siapa kata??! Dulu boleh, kenapa sekarang tak boleh??! Ape sebenarnya MOTIF keakraban dulu tuh?!! Mahu mencari kelemahan, lantas senang tuk dipukul canang, menabur fitnah & kata2 menjatuhkan?! Begitu?! Aku sudah bersedia & ia pasti berlaku. Coz aku yang kini merasakan. Maaf jika ini satu yang menyakitkan pada yang membaca. Well, yang makan cili akan tahu bagaimana rasanya ia. Tuduhan bukan sebarang tuduhan, ini benar2 berlaku…

Dengan itu, tidak mustahil dalam beberapa minggu & bulan mendatang. Kita termasuk dalam erti perumpaan melayu. Ibarat enau dalam belukar. Melepas pucuk masing-masing. keKERJASAMAan yg dulu dibanggakan pula akan menjadi seperti kiambang. Zahirnya Nampak berkembangan, akar xjejak didasar. Pujian demi pujian diperolehi dari mata2 luar memandang. Kita yang menerima pujian ini??! Sanggup bertopeng2 senyum bangga atas pujian melambung. Walhal, yang dipuji itu xpernah pon wujud ( ketika ini ).. wajarkah kita memPLASTIKan diri??!

“… eh baguslah tut tut tut tu… kite mesti mencontohi mereka…” … elergik sepi aku dengar!!! persoalannya, BAGUZ sgt kah??! Dulu yer!! Memang terbaik & baguz. Now?!! Xyah la korunk lambung2kan naw. kang xcukup tanah lak kembangnya. Aku yang termasuk dalam kata2 puji itu( coz korunk puji generally)terasa MENIPU sgt!!! Xsanggup aku menipu orang2 sekeliling aku. owhhhh tidak!!!

Sependapat mengatakan. Beruntung ade orang yang prihatin & mithali dalam kelompuk @ kumpulan. Namun, sejauh mana pulak kemithliannya boleh pergi??! satu kalimah terbaik tuk menerangkan dmana dapatnya title CONTOH & mithali itu adalah OBSESS!!! Mereka lupa gamaknya, ramai lagi orang deserve to have dat title. Ape kurangnya yang lain tuh?! Oleh kerana dia banyak mentazkirah orang??! Gituh?! Ramai orang amik dia as mentor ( tempat rujuk ) mengenai hal kehidupan??! I dun think so… tolak sikap obsess, jika xmahu dilabel ekstremis!! Datang puak2 ekstremis nih la punca asbab bunga2 INDIVIDUALISTIK bertapak dalam diri seseorang itu. Dah cukup merasa dirinya punyai kuasa, kerana ramai penyokong.

Erm.. stakat nih dulu.. membebel2 lebih ley jumpa aku secara bertentangan tang mana2 xfaham… aku sedia memberi respon balas. Hehehe. Thanx kak may kepada yang membuka isu. Appreciate it.. agak lambat meletak post nih, coz blogspot wat hal. Selain Microsoft word nih, meragam lak. huhu

No comments: