FORTITUDE GOLD

FORTITUDE GOLD

Friday, April 11, 2008

:: prospek ::

..SALAM SEMUA..

Kini telah diumumkan*cam AF lak plak kan!!* senarai penuh acara yang dipertandingkan untuk kejohanan sukan,ilmiah dan budaya KARISMA bgai mahasiswa2 malaysia Jordan. Temasya*temasya kew!!* yang julung2 kali diadakan ini. Adalah bertujuan untuk memperlihatkan bakat2 & kemahiran yang terselindung disebalik personality.

Nak diumumkan mende nih pon agak perit & seksa gak sebenarnya. Payah bebenau nak tahu acara apa ada, acara apa xder. Ala2, banduan tggu makanan tiba ke sel jer gamaknya. Feeling lebey tuk wat surprise kot gamaknya. Tuh yang payah benau nk putuskan acara apa yang wujud, acara apa yang YANG ADO!!! Bowley!!

Jika dinamakan kejohanan. Mestilah ada sumthing yg dinamakan keHANGATan menjelang detik2 nya kan. erm… stakat nih aku xnampak lagik ape yg hangat nyer. Cume ade ‘beberapa’ acara yang hot menjadi topic perbincangan disana sini. Acara ape tuh, rasa2 memasing dah tau. Suara2 sumbang mambang masih lagi kedengaran. Isu kronism menjadi TAJUK utama. Aku xmoh nk ulas perkara yang camnih. Nanti ada yang kata belakang. Even kita cuba nk menjelaskan, tapi takat penilaian n pemikiran manusia adalah berbeda. Huh!! Ketap2 gigi jer aku nih…

Bab mendatangkan kehangatan tuh, xtau la plak kalo mmg dri sejak azali lagi dah rancang nk wat ala2 SUPERB surprise. Tggu lagik 24 hours b4 event, baru nk dibuat announcement tentang itu ini. Nak countdown kot(KOT!!).... mane lah tau kan… kita nih manusia biasa, mana tau perancangan masa depan kan. kalo wat saat2 akhir pon, dri awal dah dirancang.dah diset kt kepala... “… mende tuh ley wat nanti2.. ader masa lagik…” wuteva!!!

Bak kate orang tuh, kalo dah namanya nyer kuli, ko dengar jer la suruhan orang kan, wat pe nk bantah2 nih. xbaik. “…Wa ati3ullah wa rasul wa ulul amri minkum…”. Xder kelas la nk argue orang2 atas nih kan. kita siapa dia siapa. Xpasal2 kena banned. Terus xley wat kerja apa2. Huhuhuh. Aku gak yang rugi. Politik kena main gak. Xmain rugi.. dah tuh cam no!! nak tak nak. Haruz melibatkan diri.

Merapu jer kan. aper la aku nih. xder isu len ker nk sentuh. Balik2 berbaur ‘serangan’… masalahnya, nih bukan serangan, tapi hakikat sbuah kehidupan. Kehidupan aku disni bersama, insan2 terpilih lagi mantap. Sayangnya, aku nih sebagai sub cukup syarat dlm layar kehidupan insan2 mantap ini. Diambil tika perlu. Dipinggir bila saling b’gumbira. Aku tetap redha ngan semua itu.Nak nangis tiada airmata. Nak meraung tiada suara. :: telenovela MODE ::

Apa yang termampu..

Mendekati hari2 karnival nih. aku sgt2 optimis dengan apa yang ader tika ini. Memandang kita adalah tuan rumah acara julung2 kali diadakan, maka kelebihan itu xdapatlah disangkal lagik. Rugilah jika kelebihan yang ada ini, di ‘limit’ kan. kita adalah bilangan, kerahan sepenuh amatlah perlu dan MUST.**Bak kate halim…** mempersiakan bilangan2 ini akan merosak kan status tuan rumah di ‘temasya’ besar MPPM..

Andai kata bukan semua ahli naungan PERMAI mampu menonjolkan bakat dalam mana2 acara. Inilah cara nyer. Kita buat sesuatu yang membolehkan mereka(yang tidak terlibat)ini menyumbang kearah meningkatkan lagi mutu persembahan & semangat juang ‘medan tempur’. Moral support merupakan elemen terpenting untuk merangsang psikologi tika berhadapan ngan tekanan. Dari sni lah kita bermula. Bantu sesame kita. Bangkitkan jiwa all out dikalangan atlit & peserta.

Bila sudah ada support kuat dri ahli ‘rumah’ sendiri. Barulah tuan rumah bertenaga. As ogy has said “… tenaga yang penonton berikan. Awk hidupkan…” itu yang kita nak. Berkobar2nya perasaan + semangat kesukanan. Kita mampu untuk meletak kan irbid di tangga teratas kutipan pingat.

Cadangan untuk itu…

Aku meletakkan satu ‘harapan DALAM cadangan’.. agar mana2 yang terbabit secara langsung dengan KARISMA bahagian zon. Irbid maksudnya. Supaya memberi satu tugasan khas kepada semua BATCH. Untuk membuat/menghasilkan banner, kain rentang, sepanduk & apa2 yang sewaktu dengannya. Sebagai penyuntik semangat atlit dan peserta semasa mereka mempamer kehebatan, beradu kekuatan. Setiap banner itu. Haruzlah tertera kata2 pemangkin. Yang mampu menaikkan semangat.

Hingga saat ini. Kita ader lebih kurang 7 batch. Bermakna kita akan ada 7 jenis & bentuk sepanduk semangat. Sesuatu yang meriah. Kemana(medan karnival) sahaja. Kita ader ‘sesuatu’ sebagai pendorong meraih kemenangan. Itu hanya satu perkiraan secara matematik. Tapi, ia agak sukar untuk dilaksanakan, kerana hanya 4 batch kendian sahaja yang agak free. Yg selebihnya, punyai komitmen lebih berat lagi.

‘Agak free’ mean. if tugasan nih dberi secepat mungkin. Bukan esok tarikh tutup pendaftaran. Malam nih baru terhegeh2 nk bagi iklan n bilangan acara**CONTOH!!*. ribut xder hangin xder. Tau2 dah nk tarikh tutup. Camne lak tuh kan??! kok yer pon hebat sangat… xder lah less than 24 hour bagi masa tuk decide nak masuk acara apa. Huh!!! Dah pernah ‘letak’ dah kt entry sebelum nih. so xperlu kot nak diulang... :-(

Demi… mempertahankan status tuan rumah KARISMA 2008. Aku nk lah buat prospek kutipan pingat. Nih aku buat secara keseluruhan. Termasuk siswi sekali. Kita bawah satu naungan kan. so bukanlah satu kesalahan andai aku nk libatkan bahagian siswi skali. Coz aku bukan lah set2 yang patjam serba serbi nak asing2 kan segala mende. Laki biar laki yang uruskan. Pompuan biar pompuan yang uruskan. Mean, kalo laki masuk campur atau sebaliknya. Seolah2… Adalah satu kesalahan besar yang boleh mendorong ke NERAKAaiyoooooooooooooooooooooooooooooooohh! Mindset apakah ini.??!

ACARA BERSAMA(SISWA SISWI)

· Balapan – 100m. 200m. 400m. 4 x 100m. 4 x 200m. 4 x 400m. 1500m

· Lompat jauh

· Lompat tinggi

· Bola tampar

· Badminton, perseorangan dan regu

· Pingpong, perseorangan dan regu

· Catur

· Pidato BI dan BA

· Khat

· Hafazan

· Tilawah

· Kuiz

· Lukis poster

· Deklamasi sajak

ACARA SISWA SAHAJA :-

· Bola sepak

· Tarik tali

· Carom

· Nasyid

ACARA SISWI SAHAJA :-

· Bola jaring

Ini adalah senarai acara & kategori yang aku dapat terkini *bak kate depa* xtau la plak kalo sampai la nih maseh ader pertukaran segala kan. saat2 akhir tarikh tutup. Masih lagi nak tukar itu ini. Memang sengaja jer la nama nya tuh. mesyuarat byk kali dah. Huahahah. Hope nyer xder ape2 perubahan dah lah.

Keseluruhan nya, dalam acara bersama. Kita ada 22 kategori, 44 tempat pertama jdi rebutan - 28 pingat emas (sukan). 18 title JOHAN (acara ilmiah dan budaya).

Acara untuk siswa sahaja, 4 tempat pertama jadi taruhan. 3 pingat emas. 1 title JOHAN. Manakala untuk acara siswi sahaja, 1 emas untuk dituai.

Kesimpulannya, KARISMA 2008 punyai 51 tempat pertama untuk disandang oleh sesiapa yang bergelar JOHAN mahu WIRA. 32 dripadanya adalah dari sukan. Selebih 19 adalah acara ilmiah & budaya.

Target aku untuk irbid dalam karisma ini. sebanyak 25 kategori bakal membawa pulang pingat emas mahupun gelaran juara. Ini adalah sasaran aku tuk kontinjen irbid. Bukan SISWA sahaja ok!! Siswi skali. Jom kita menjadi optimis dengan kemampuan kontinjen kita dibawah pimpinan areep noordin(sbagai ketua kontinjen IRBID). ENSYALLAH.

:: kalah biar bermaruah, menang pun biar bermaruah ::

3 comments:

Dr. Aileen Ramli said...

eh.. siswi pon ade pe nasyid.lalalalala~ hakhakhak!

Halim yg mengomen said...

oh nak mengomen skali

1. pasal tarikh tutup
sblm nih bukan ke tarikh tutup lambat lagi, so, org (ahli PERMAI) yg nak melibatkan diri masih mempunyai mase nak berfikir dan mane2 kumpulan sukan masih lagi punya mase nak susun strategi khususnye utk pemilihan player... kenape tibe2 je tarikh tutup penyertaan diawalkan... saye cukup2 tak puas hati... org yg nak libatkan diri susah la nak wat pertimbangan, lelagi skang nih dah kecikkan penyertaan (sorang boleh sertai due acare shj)... maksudnye, lagi org kene fikir betul2. dah tentu derang nak masuk acare yg derang boleh pungut emas, selain utk diri sendiri utk PERSATUAN gak. tp tarikh tutup penyertaan diawalkan lak... pertimbangan yg waras susah nak dibuat terhadap aktiviti yg ingin disertai...

2. pasal pengurusan kot, patut nye masuk komen kat entri seblum nih, tp tk nmpk... namun apebile nadzeem berkate tntg TUAN RUMAH KARISMA 2008 ni, tibe2 menarik perhatian. Saye tak nak nafikan bhawe pengurusan berkaitan KARISMA dah ade AJK nye yg tersendiri. Maksudnye tak boleh nak sentuh la AJK2 tuh. Cumenye berkaitan TUAN RUMAH nih, sepatutnye kene ade pengurusan gak, selain ketua kontijen dan ketue2 pasukan bg setiap acare, pelbagai lagi perkare berkaitan pengurusan sepatutnye memerlukan AJK drp tuan rumah... cth, utk acare pembukaan, sepatutnye tuan umah yg fikirkan (bukan AJK persiapan KARISMA yg arrangekan semue), pasal persiapan tempat, AJK drp tuan rumah gak yg sepatutnye melaksanakan tugas dan tanggungjawab ini, beberape bahagian2 kecil mgkin seperti backdrop utk semue acare, bantuan2 kecil seperti peniup wisel, pemegang bendere tepi dan perlawanan bola sepak, penjage line, perhiasan dan teknikal bg acare2 ilmiah, bunge manggar ke, kain rentang ke... serasenye lebih baik AJK tu tuan rumah yg uruskan.

Baru mcm temasya sukan/kebudayaan/ilmiah yg sebenar. Pengurusan KARISMA di peringkat seJordan akan bekerjesame ngan pengurusan yg dilaksanakan oleh tuan rumah... bertanye tentang persiapan dan keperluan... so, maksudnye tuan rumah kene ade pengerusinye utk perkare2 ini. bukan AJK2 pelaksana KARISMA yg uruskan semue... ***tak tau la kalau ade pengurusan oleh tuan umah tntg perkare2 cam nih, tak dengar pun pape*** sah2 la nnti AJK seJordan KARISMA yg buat... tak jadi camtu...

Temasya sukan/kebudayaan/ilmiah, kan bhgian2 persiapan, teknikal, sambutan... rasenye tuan rumah yg setelkan kan...


3. betul tu... ahli2 PERMAI kene turun padang gak memeriahkan sambutan dan perjalanan aktiviti selain menaikkan semangat peserte tuan rumah yg bersaing di padang, pentas atau mane2 sahaje... baru ade semangat (JIHAD boleh?!!! kene ker?!!!) perjuangan dan persaingan yg sihat...

nadzeem said...

owh ic...
ikut maklumat yg aku terimaz, siswi xder nasyid... xboley nyanyi2 kot..maklumla kan...*pepaham sudeh!!*

thanx lina cz bgitau...appreciate it.
********************************
kawanku halim**kawan ker**(",)

mmg sengaja aku xletak perkara2 yng ko sebutkan. coz aku nk tgok sape yg concern. so aku nk ucapkan. a very2 thanx to u. coz ko mengutarakan mende tuh.

aku nih, kalo menambah lagi mende2 tuh.. berjela2 la gamaknya. orang pon xsuke...

mengikut pengalaman aku...
mmg betul pon. AJK KARISMA MPPM. da bukak ruang untuk kita semua. so skrg nih. peranan tuan rumah plak diperlukan... tuan rumah PERLU wujudkan jawatankuasa sendiri. dlm hal ini. AJK induk KARISMA hny memberi 'touchup2' jer. bukn 100% base on them. matilaaaa cam tuh. sian kt depa** tetibe aku ley kesian kt orang kan!!**

so skrg nih, satu jer... kita hny boley bantu tuk lancarkan perjalanan KARISMA when tuanrumah bgi kerjasama yg menyeluruh. perKEMASkan mana yg perlu....

AJK induk KARISMA da pening da nih...huahaha. lelagik ble kua statement2 puaka nih kan... satu mende jer. xder niat nk jatuhkan mana2 pihak. juz mahu mengharapkan yang terbaik. buat ape buang duit, buang masa kalo xreti nk manage...tul x??!

sila wujudkan bahagian SOKONGAN!!

p/s: nih bukn mention skadar pongpong gurl or boy.. kalo itu jdi bayangan. maka itu adalah mentaliti masyarakat kelas bawahan... asal sokongan jer. pongpong gurl, pong2 boi. helllllloooo!! bukak minda tuh skit erk...jgn terlalu.......(xtau nk kata ape)


bahagian atau unit sokongan nih. adalah untuk moral n material suport... sperti yg tertera pada post, n pandangan kawanku halim..

sekian~